Tajná voľba len zhorší stav súdnictva, varuje Via Iuris

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Súd, kladivko
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Neverejné hlasovania v súdnej rade o personálnych otázkach, ktoré v utorok v novele zákona o sudcoch schválili v parlamente, zhoršia stav slovenského súdnictva, tvrdí organizácia Via Iuris.

V prípade zvolenia Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR sa už napríklad verejnosť nedozvie, ktorí konkrétni členovia súdnej rady ho zvolili, upozorňuje Via Iuris.

Pochybnejšie personálne rozhodnutia

„Nejde však len o voľbu predsedu najvyššieho súdu. Doterajšie rozhodovanie členov súdnej rady vzbudilo veľa pochybností o objektivite a kvalifikovanosti rozhodovania členov súdnej rady,“ uvádza sa v tlačovej správe organizácie.

Utajenie hlasovania členov súdnej rady podľa Via Iuris prinesie ešte pochybnejšie personálne rozhodnutia, pretože členovia rady už nebudú pod žiadnou verejnou kontrolou a budú rozhodovať s vedomím, že občania sa aj tak nedozvedia, ako v súdnej rade hlasovali.

Potrebujeme verejnú kontrolu súdnictva

„Utajenie hlasovania členov súdnej rady je v priamom rozpore s potrebou zvýšenia verejnej kontroly súdnictva a zvýšenia zodpovednosti súdnictva voči občanom. Utajenie hlasovania ešte viac uzavrie justíciu pred verejnosťou a zvýši nedôveryhodnosť slovenského súdnictva u verejnosti, ktorá je už v súčasnosti veľmi nízka,“ varuje Via Iuris.

Ústavný súd navyše podľa organizácie už v minulosti rozhodol, že verejná voľba funkcionárov je „v súlade s ústavou“, má „svoju vnútornú logiku“ a že dôvody pre existenciu tajnej voľby „nemožno hľadať v ústavnoprávnych konštrukciách“.

Ministerstvo spravodlivosti schválenie novely privítalo. „Pri dôslednom rešpektovaní nezávislosti súdnej moci novela vytvára predpoklady pre zvýšenie zodpovednosti sudcov a tým aj zvýšenie celkovej dôveryhodnosti justície,“ povedali z tlačového odboru rezortu spravodlivosti.

Voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu budú tajné. Vyplýva to z novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú v utorok schválil parlament.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Súdna rada SR