Maďarič vzal peniaze umelcom, ktorí dali na zem českú vlajku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka baca
Dielo Dalibora Baču vzbudilo na ministerstve vlnu nevôle. Foto: Daliborbaca.com

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Minister kultúry Marek Maďarič zobral už pridelenú dotáciu vo výške 5000 eur organizátorom výstavy Privátny nacionalizmus v Košiciach, ktorí na zem umiestnili dielo umelca Dalibora Baču – českú vlajku. Nevšedné umelecké dielo pred časom pobúrilo viacerých českých politikov i veľvyslankyňu na Slovensku Liviu Klausovú. Rozhodnutie Maďariča zasa rozhorčilo umelcov, podľa ktorých politici dielu neporozumeli.

Predstavitelia umeleckej obce sa preto rozhodli protestovať, a to umiestnením makety diela do viacerých galérií. Organizátori výstavy očakávajú, že dotáciu nakoniec nedostanú ani od úradu vlády, ktorý im už tiež prisľúbil 3300 eur. „Výstava je teraz ohrozená,“ povedal na stredajšej tlačovej besede kurátor výstavy Privátny nacionalizmus József R. Juhász.

Video: CZ_SK_HU_DE_PL_

Rozhodnutie vzbudilo protest

„Ministerstvo kultúry nikomu nebráni v tom, aby považoval položenie štátnej vlajky na zem za umelecké dielo. Súčasne si vyhradzuje právo nepodporiť finančne projekt, ktorý narušil dobré, nekonfliktné diplomatické vzťahy s Českou republikou,“ reagoval na stredajšiu tlačovú besedu hovorca Ministerstva kultúry SR Jozef Bednár.

„Na protest proti týmto rozhodnutiam a zároveň na znamenie solidarity s umelcom a jeho dielom, výstavou a jej organizátormi sme sa preto rozhodli sformulovať a zverejniť toto naše spoločné stanovisko a spolu s ním 25. júna 2014 na jeden deň inštalovať maketu československej vlajky podľa vzoru košickej inštalácie diela od Dalibora Baču vo všetkých nášmu stanovisku prístupných galériách, múzeách, súkromných priestoroch a tiež verejných inštitúciách na Slovensku aj v Českej republike,“ píše sa v spoločnom stanovisku, pod ktoré sa podpísalo viac ako 70 predstaviteľov slovenskej aj českej kultúrnej a umeleckej obce.

Podľa organizátora protestu Fedora Blaščáka sa protestná akcia uskutoční asi v 15-tich priestoroch, predovšetkým v galériách. „Aby bolo jasné ministerstvu kultúry aj veľvyslanectvu ČR, my si po hlave skákať nenecháme, ak chcú politicky rozhodovať o tom, ktoré umenie je prípustné a ktoré nie,“ dodal Blaščák. Takto papalášsky rozhodovať a ovládať proces prideľovania dotácií svojvoľne na základe dezinterpretácie diela je podľa neho neprípustné.

Príčinou sporu je dielo slovenského umelca

Jadrom sporu je inštalácia slovenského umelca Dalibora Baču s názvom CZ_SK_HU_D_PL na výstave Privátny nacionalizmus (27. marca – 30. apríla, Hala umenia, Košice), ktorá pozostávala z umiestnenia monumentálnej československej zástavy na zemi galérie. Autor pre svoju inštaláciu použil historicky československú vlajku, ktorá ako materiálny objekt fakticky pochádza z doby pred rokom 1993.

Vo svojom diele vychádza z predpokladu, že Československo ako štát bolo porazené dvoma nacionalizmami, pracuje so symbolickým posolstvom československej vlajky položenej na zem ako vlajky porazenej a práve preto je jeho vlajka na zemi dôvodne. Návštevník galérie je podľa Baču aj organizátorov výstavy konfrontovaný s otázkou, ako sa zachovať k symbolu porazeného štátu.

Fotografie Bačovho diela sa dostali sprostredkovane k veľvyslankyni ČR na Slovensku Livii Klausovej, ktorá si ho vysvetlila ako „položení českého praporu ke vstupním dveřím na zem namísto rohožky“ a v tomto duchu adresovala 18. apríla hromadnú sťažnosť inštitúciám, ktoré mali výstavu finančne podporiť – medzi nimi aj Úradu vlády SR a ministerstvu kultúry.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek Maďarič
Firmy a inštitúcie MK Ministerstvo kultúry SR