Pod Starým mostom môžu byť bomby, demontáž sa skomplikovala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Starý most sa zmenšuje, ostáva len niekoľko metrov
Pohľad na Starý most počas demontáže pri príležitosti kontrolného dňa na stavbe prvej etapy Nosného dopravného systému - prestavby Starého mosta a budovania električkovej trate do Petržalky. Bratislava, 21. máj 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Bratislavská samospráva v spolupráci so spoločnosťou Eurovia SK musí pozastaviť práce súvisiace s odstraňovaním pilierov Starého mosta. Na základe pyrotechnického prieskumu vzniklo totiž podozrenie, že pod hladinou sa môžu nachádzať nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny. Informoval o tom riaditeľ primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Obrazom: Starý most už nepatrí do panorámy Bratislavy

„Mesto v súčasnosti podniká spoločne so špecialistami, ktorí podobné situácie riešili v iných regiónoch Európy, kroky, ktoré by prítomnosť nebezpečnej munície potvrdili alebo vyvrátili,“ povedal Andrassy s tým, že práce na odstraňovaní mostných pilierov museli dočasne pozastaviť v záujme bezpečnosti ľudí pracujúcich na stavbe i samotných obyvateľov mesta. Stavebné práce na ostatných častiach projektu pokračujú podľa schváleného harmonogramu.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ.

Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Na prestavbu Starého mosta mesto získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou pritom je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015. Mesto si termín ukončenia stanovilo na koniec augusta 2015, necháva si tak ešte časovú rezervu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír Andrassy