Narkobarón získal slovenské občianstvo podozrivým spôsobom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlajka slovensko cesko
ilustračné foto Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Slovenské doklady Dragoslava Kosmajaca, ktorého srbský premiér označil za najväčšieho drogového dílera v krajine, sú už neplatné – o ich zneplatnenie sa postaralo slovenské ministerstvo vnútra.

Informáciu o tom už poslalo do všetkých systémov na hraniciach, informoval v stredu minister Robert Kaliňák. „Akonáhle by chcel (Kosmajac) na tieto doklady prekročiť opätovne hranice, bude už v tomto systéme informácia, že tento človek bude pravdepodobne zadržaný.“

Kosmajac pôvodne získal na základe listiny na udelenie štátneho občianstva SR z roku 2004, vnútro si preverilo okolnosti jej udelenia. „Naši kolegovia preverili celý spis. Zistili sme, že vykazuje znaky určitých nedostatkov, až by som povedal manipulácie,“ vysvetlil Kaliňák a dodal, že „všetky informácie, ktoré teraz máme, nám vyvolávajú dôvodné opodstatnenie, že občianstvo nevzniklo“.

Pri kontrole ministerstvo vnútra objavilo ešte jeden podozrivý prípad blízky Kosmajacovmu, v ktorom urobili rovnaké opatrenia. Podrobnosti o ňom zatiaľ nezverejnia. „Spojíme sa so srbskou stranou, aby sme tieto veci bližšie preverili a poskytli im adekvátne informácie,“ dodal Kaliňák. V rezorte plánujú celkový audit vydávania dokladov, ktoré sa odohralo na základe liberálnejšej legislatívy z minulých rokov, kým sa zákon sprísnil.

Kaliňák hovorí, že nájsť vinníkov v tomto prípade bude ťažké, lebo prípad je veľmi starý. „Celé vedenie toho odboru je vlastne nové. Niekedy v roku 2007 tuším prišlo nové vedenie,“ dodal. Chcú skôr preveriť všetky informácie a ak sa nájde spojitosť k nejakej osobe, tak samozrejme budú aj patričné úkony.

Šesťdesiatjedenročný Dragoslav Kosmajac v noci z piatka na sobotu odcestoval zo Srbska do zahraničia, pričom využil svoj slovenský cestovný doklad.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák