Na Slovensku budú cvičiť stovky vojakov, prídu aj Američania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Žilinský 5. pluk sa pripravoval na boje v Afganistane
Vojaci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia majú za sebou ďalšiu z etáp prípravy na júnové nasadenie do operácie ISAF v Afganistane, ktorú absolvovali spoločne s desiatkou príslušníkov špeciálnych síl USA. Počas troch rotácii v Afganistane už žilinskí \\ Foto: SITA/Ozbrojené sily SR

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Cvičenie vojakov krajín V4 a USA Ground Pepper 2014 vo výcvikových priestoroch na Lešti a v Kamenici nad Cirochou, na ktorom majú cvičiť článok Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane NATO, bude v druhom polroku najväčším podujatím z takmer tridsiatky cvičení zahraničných vojakov u nás.

Vojny nepoznajú hranice

K pôvodne plánovanému cvičeniu slovenských a českých vojakov sa napokon pridajú aj príslušníci ozbrojených síl Maďarska, Poľska a USA. Dovedna by malo zo zahraničia na cvičenie prísť 700 vojakov, spolu s našimi teda bude cvičiť asi 1300 vojakov. Plán cvičení, ako aj vyslanie slovenských vojakov na podobné podujatia do zahraničia v druhom polroku 2014, v stredu odsúhlasila vláda.

Na cvičení Ground Pepper 2014 sa pôvodne plánovala účasť českých a slovenskyćh vojakov, na čom sa dohodli šéfovia rezortov obrany Martin Glváč a Martin Stropnický na spoločnom rokovaní vlád. Glváč už krátko potom hovoril, že by bol rád, keby sa cvičenie podarilo rozšíriť ešte aj o účasť krajín V4 a možno aj ostatných aliančných partnerov. Vojaci v zostave mechanizovanej brigády si precvičia plnenie úloh podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín NATO. „Takéto cvičenie je pre vojakov výbornou príležitosťou ako si vzájomne precvičiť zladenie svojich spôsobilostí. Armády musia vedieť spolupracovať, pretože ozbrojené konflikty nepoznajú hranice,“ uviedol začiatkom júna minister obrany Martin Glváč.

Všetci za jedného

Cieľom cvičenia je zladiť a preveriť medzinárodné jednotky pri plánovaní a vedení operácie v rámci kolektívnej obrany, do ktorej by sa jednotky zapojili na základe spomínaného článku 5 Washingtonskej zmluvy. Ten hovorí, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám, ktoré k zmluve o NATO pristúpili, sa bude považovať za útok proti všetkým. To znamená, že by sa museli zmobilizovať a zasiahnuť v prípade napadnutia iného členského štátu Severoatlantickej aliancie.

Zo slovenskej strany budú na cvičení pozemné a vzdušné sily, ako aj sily výcviku a podpory a 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. Využijú leteckú techniku a približne 70 kusov kolesovej a 40 kusov pásovej techniky. Príslušníci Ozbrojených síl SR a Armády Českej republiky si spoločne precvičia napríklad vedenie operácie v zastavanom priestore, presuny počas vedenia bojovej operácie, kontakt s protivníkom a ochranu vlastných síl, ale aj infiltráciu a exfiltráciu jednotiek špeciálneho určenia. Cvičenie by sa malo uskutočniť v koordinácii s medzinárodným cvičením vzdušných síl MACE XVI a stať sa aliančným cvičením.

Do zahraničia pôjdu aj naši vojaci

Okrem spomínaného cvičenia budú u nás napríklad cvičiť maďarskí vojaci so slovenskými kolegami zo ženijného práporu Sereď v rámci malých jednotiek V C-IED a českí vojaci s nimi budú na cvičeniach odtarasových a pontónových jednotiek. Vojaci leteckých jednotiek členských štátov NATO u nás budú na cvičení Amle Strike 2014. Na cvičení Tri Duby budú trénovať spoločné činnosti pri útokoch na pozemné ciele, na Thirst Quencher zas procedúry pri doplňovaní paliva za letu. S viacerými zahraničnými partnermi bude aj tradičná výmena malých leteckých jednotiek a cvičenia s toxickými chemickými látkami v Zemianskych Kostoľanoch.

Prúslušníci slovenských ozbrojených síl pôjdu v druhom polroku na 16 zahraničných cvičení. Napríklad do 20 slovenských vojakov by malo ísť v septembri na cvičenie ženijných jednotiek v rámci projektu TISA na cvičenie Blonde Avalanche 2014, ktoré bude na Ukrajine, konkrétne v Ľvove a Vinogradive. Trojica vojakov by mala ísť do Nemecka na certifikačné cvičenie Síl rýchlej reakcie NATO 2015 Noble Leadger. Do 70 vojakov pošleme do ČR na cvičenie leteckých jednotiek Ample Strike 2014, ďalších do 30 vojakov pôjde k susedom na cvičenie Cross border oparations a do 50 vojakov na cvičenie Master Harmony. Slováci budú aj na rôznych cvičeniach v Nemecku, Poľsku, Turecku, či Litve. Naše vzdušné sily sa zúčastnia na niekoľkých leteckých dňoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvyOzbrojené sily Slovenskej republiky