Opozičné strany dajú zákon o prevode pôdy na ústavný súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zatva pole obilie polnohospodarstvo traktor
Foto: ilustračné, SITA/Martin Medňanský

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Opozícia vypracovala dve podania na Ústavný súd SR proti zákonu o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Jeden návrh vypracovalo KDH, druhý NOVA.

„KDH ako prvé informovalo, že zákon napadne na ústavnom súde. V prvom rade by mali návrh na ústavný súd podávať strany, ktoré majú v súčasnosti riadne poslanecké kluby. To je KDH a Most-Híd, ale tiež SaS, ktorá prešla voľbami,“ povedal v stredu pre agentúru SITA Peter Muránsky z KDH, ktorý pod návrh začal zberať podpisy poslancov. Potrebuje ich tridsať. Zároveň však dodal, že sa bude snažiť stretnúť aj s Martinom Chrenom z NOVA, ktorý dal vypracovať tiež návrh podania tohto zákona na ústavný

Zákon je vraj protiústavný

„Ideálne by bolo, ak by sa spojila celá opozícia a návrh podala spoločne, pretože je to exemplárny príklad, ako je zlou legislatívou porušovaná ústava. Návrh máme vypracovaný a teraz chceme partnerov oboznámiť s jeho znením. Nemyslím si, že je pri takto závažnej téme potrebné vytĺkať politický kapitál, ale je dôležité ukázať jednotu a spoločne predložiť podanie,“ povedal Chren v stredu pre agentúru SITA.

Muránsky verí, že návrh na ústavný súd podá na budúci týždeň. „Základom podania je nesúlad s ústavou, pretože obmedzuje vlastnícke práva občanov SR. Nijakým spôsobom nerieši zámer, ktorým je ochrana poľnohospodárskej pôdy a ani jej predaj cudzincom. Naopak, bráni nadobúdaniu a predaju pôdy našimi občanmi. Výrazne obmedzuje okruh občanov, ktorí môžu predávať, alebo nadobúdať pôdu a komu ju môžu predávať,“ povedal Muránsky.

Zákon o prevode pôdy je tiež podľa Chrena zjavne protiústavný, pretože obmedzuje nakladanie s majetkom bez primeranej protihodnoty. „Ale našli sme aj ďalšie dôvody protiústavnosti v hospodárskej oblasti. Môže klesnúť jej hodnota a narúšajú sa osobné slobody a práva občanov SR,“ konštatoval.

Zatva pole obilie polnohospodarstvo traktor
Foto: SITA/Martin Medňanský Foto: ilustračné, SITA/Martin Medňanský

Podmienky nadobúdania pôdy by sa mali zmeniť

Nadobúdať pôdu môžu podľa zákona len osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie podľa Obchodného zákonníka najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo v obci susediacej s touto obcou. Nadobúdateľ musí tiež mať v prípade, že je fyzická osoba, právoplatný pobyt na území Slovenska minimálne desať rokov a rovnako tak právnická osoba musí mať registráciu na našom území minimálne desať rokov.

Prevádzajúci je povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku najmenej na 15 dní v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na webe rezortu pôdohospodárstva. Zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza.

Ponuku na tabuli nespoplatnia

Zverejnenie ponuky na úradnej tabuli nie je spoplatnené. „Prednostné právo na nákup tejto parcely má prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom kroku v rámci susednej obce, v treťom kroku v rámci Slovenska a v štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľným artiklom,“ uviedol pred časom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Zákon sa nevzťahuje na všetky poľnohospodárske pozemky. Z jeho pôsobnosti sú vyňaté záhrady, poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce a pozemky s malou výmerou do dvetisíc metrov štvorcových, aj keď sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce. Obmedzenia sa tiež týkajú pozemkov, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené na výstavbu, i pozemkov, ktorých možnosť poľnohospodárskeho využívania je obmedzená, ako napríklad v záujme ochrany prírody a krajiny alebo vodných zdrojov. Zákon nadobudol účinnosť 1. júna tohto roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Jahnátek
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikyÚstavný súd SR