Bratislava chce staré dlhy splácať novými úvermi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ftacnik
Primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 26. júna (WEBNOVINY) – Bratislavská radnica si požičia 20 miliónov eur od Rozvojovej banky Rady Európy, ktorými preplatí rozvojové projekty. Mestu sa tak akoby vrátia peniaze, ktoré do vlaňajších projektov investovali.

Pôžička z komerčnej banky

Z ušetreného mesto pokryje časť z takmer 67-miliónového dlhu, ktorý musí tento rok splatiť. Zvyšných 47 miliónov eur z dlhu si bude musieť požičať v komerčnej banke, ktorú vyberú vo verejnom obstarávaní. „Budeme sa pýtať veľkých bánk, za aké peniaze a za aký úrok sú nám schopní požičať tých 47 miliónov, aby sme si tú povinnosť do konca roka splnili,“ vysvetlil bratislavský primátor Milan Ftáčnik.

Bratislavskí mestskí poslanci vo štvrtok splnomocnili primátora Ftáčnika na čerpanie 20 miliónov eur z rozvojovej banky na vlaňajšie projekty. V budúcnosti si pritom bude mesto môcť požičať ešte ďalších 20 miliónov eur, ktoré bude môcť čerpať na nové rozvojové projekty. To však podľa primátora bude záležať od aktuálnej dlhovej zaťaženosti mesta. Samospráva sa totiž musí držať pod hranicou 60 percent, ako to prikazuje ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, priblížil Ftáčnik.

Úver na rozvojové projekty

Ako dodal, dnes je zadlženosť mesta na 52 percentách. „My dnes istý priestor máme a ten sme si pokryli vhodným úverom, pretože táto banka nie je typickou komerčnou bankou, jej úrok je mimoriadne priaznivý. Žiadna komerčná banka vám dnes neponúkne 0,85 percentný úrok,“ dodal primátor.

Mesto si tak bude môcť dovedna na rozvojové projekty požičať 40 miliónov eur. Prvú polovicu už mestskí poslanci odobrili, o ďalších 20 miliónoch budú musieť v prípade potreby ešte rokovať. Celý úver by mali vyčerpať najneskôr do 30. júna 2017. Peniaze musí mesto banke potom vrátiť do roku 2029.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Milan Ftáčnik