Klinika ľudských práv: dostupné právo pre všetkých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Paneurópska vysoká škola
Paneurópska vysoká škola Foto: Paneurópska vysoká škola

BRATISLAVA 27. júna (WBN/PR) – Klinické vzdelávanie, ktoré je na PEVŠ realizované prostredníctvom Kliniky ľudských práv, je vo svete automatickou súčasťou vzdelávacích programov bezmála všetkých právnických fakúlt. Približuje totiž právo a jeho uplatnenie bežným ľuďom, bez špeciálneho právnického vzdelania. Zvyšuje tak právne povedomie občanov, ktorí to potrebujú. Garantom klinického vzdelávania na PEVŠ, v rámci ktorého sa realizuje jedna z jeho alternatív, Street law, je JUDr. Andrea Erdősová, PhD. (Ústav medzinárodného a európskeho práva PEVŠ), ktorá absolvuje spolu so študentmi Kliniky ľudských práv sériu prednášok na gymnáziách a väzniciach.

Tento trend sa postupne stáva bežným už aj na Slovensku, čo súvisí s naliehavou potrebou reflexie praxe do systému teoretického vzdelávania. Výhod je nespočetné množstvo, ak sa vhodne didakticky prepoja jednotlivé zložky praktického angažovania študentov, malo by podnecovať schopnosť analytického myslenia, riešenia problémov, zaobchádzania s informáciami, vedenia konštruktívnych diskusií, operatívneho využitia poznatkov v simulovaných súdnych procesoch a v neposlednom rade by klinika mala ponúkať skúsenosť práce s judikatúrou, uchopením jej významu a využitia pre budúci výkon profesie

„Pojem „Street law“ označuje celkový prístup k vzdelávaniu, ktoré je hlavne zamerané na právo praxe s využitím rôznych interaktívnych foriem výučby. Prvýkrát sa objavilo na Georgetown university v USA v r. 1972 a malo presne takú istú formu, aká je v rámci Kliniky ľudských práv ponúkaná študentom PEVŠ. Pre väčšinu z nich ide o prvú príležitosť prednášať pre väčšie auditórium. Ním sú študenti a ich vyučujúci na gymnáziách a tento rok po prvý raz aj odsúdené ženy vo výkone trestu odňatia slobody v Nitre. Témy sú pritom rôznorodé, no vždy sa týkajú oblasti ochrany ľudských práv. Príjemnou skúsenosťou je zistenie, že výber tém a konzultácie s našimi študentmi, ktoré ich majú nasmerovať na výstižné kazuistické ukotvenie témy, môžu robiť z prednášky práva aj pre neprávnikov zaujímavú príležitosť získania nových poznatkov, ktoré študentom gymnázií pomôžu v príprave na maturitu a prijímacie pohovory na vysoké školy humanitného zamerania,“ vyjadrila sa JUDr. Andrea Erdősová, PhD.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie PEVŠ Paneurópska vysoká škola