NOVA potrebuje nový reštart, Lipšic chce odchod liberálov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nova eurovolby zitnanska lipsic
Kandidátka koalície NOVA-KDS-OKS pre voľby do Európskeho parlamentu Jana Žitňanská (uprostred) na spoločnej tlačovej besede strán NOVA, KDS a OKS. Bratislava, 14. apríl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. júna (WEBNOVINY) – Strana NOVA je pred rozkolom. Podľa informácií agentúry SITA predseda strany Daniel Lipšic presadzuje odchod liberálov, ktorí prišli do strany pred rokom. Dôvodom je, že spojenectvo konzervatívcov a liberálov sa neosvedčilo, čo mali ukázať aj voľby do Európskeho parlamentu.

Snahou Lipšica bolo, aby išlo o rozchod po vzájomnej dohode, čo údajne liberáli odmietli. Snahy Lipšica o rozchod s liberálmi majú byť podľa informácií agentúry SITA pravým dôvodom odchodu predsedu frakcie konzervatívcov Milana Krajniaka zo strany, čo oznámil vo štvrtok.

Krajniak totiž s Lipšicovym zámerom nesúhlasil. V piatok rokovalo v Detve predsedníctvo NOVA, v sobotu stranu čaká zasadnutie republikovej rady.

Strana potrebuje nový reštart

Rok a pol po založení hnutia NOVA je podľa Lipšica čas na vyhodnotenie jeho doterajšieho smerovania a perspektívy do budúcnosti. „Po voľbách do Európskeho parlamentu potrebujeme nový reštart, ktorý nás posunie dopredu,“ povedal dnes pre agentúru SITA s tým, že na sobotňajšej Republikovej rade hnutia NOVA navrhne takú zmenu stanov, ktorá zruší ideologické frakcie v strane a zníži počet podpredsedov.

„Do funkcií podpredsedov navrhnem Republikovej rade zvoliť Janu Žitňanskú, Marcela Klimeka a Gábora Grendela,“ uviedol Lipšic, ktorý to chápe ako nový začiatok na ceste k cieľu, ktorým je moderné, spravodlivé a úspešné Slovensko. „Sme presvedčení, že má zmysel snažiť sa o spravodlivosť a pomáhať ľuďom,“ dodal. Doteraz boli podpredsedami aj Daniel Krajcer a Jozef Kollár.

Je potrebné sa spájať

Podľa podpredsedu NOVA Daniela Krajcera vzhľadom na to, že návrh stanov z dielne predsedu strany sa v posledných dňoch niekoľkokrát menil, počkajú si, čo predloží Lipšic na predsedníctve a na republikovej rade.

„Zároveň si myslím, že o vnútrostraníckych témach by sa malo rokovať na vnútrostraníckej pôde, čo je korektné voči členom predsedníctva a Republikovej rady,“ povedal pre agentúru SITA.

Krajcer už dnes ráno s tým, že nevyhnutnosť spájania stredopravých síl je naliehavejšia vzhľadom na stav, v ktorom sa dnes pravica nachádza. Politické subjekty na pravo a v strede politického spektra sa ocitli na totálnom dne, spolupráca je preto podľa neho nevyhnutná. „NOVA prišla s víziou spájania už pred rokom a mala by v tom pokračovať,“ povedal Krajcer.

Lipsic
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pravica sa neustále rozbíja

Podľa Krajcera sa pravica neustále len rozbíja a triešti, navyše stupňujú sa vzájomné útoky. „Jediným liekom je ďalšie spájanie alebo iná forma spolupráce. Lídri pravicových strán musia potlačiť svoje egá a začať spolupracovať,“ naznačil Krajcer.

Nekonkretizoval však, ako presne má spolupráca vyzerať, no podľa neho musí byť v obsahovej, ale aj formálnej ponuke pre voliča.

„Ak chcú stredopravé strany naozaj zmenu pomerov po voľbách v roku 2016, tak vytvorenie bloku je jediná možnosť. Inak hrozí, že tu bude silný Smer, ktorý si bude vyberať niektorú zo stredopravých strán ochotnú s ním spolupracovať. To však nie je zmena pomerov,“ uzavrel podpredseda

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, najskôr vystúpili zo strany SaS 16. apríla 2013. Vtedy z SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Zo SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba.

Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany Daniela Lipšica NOVA.

Návrat exčlenov z NOVA-y do SaS si Galko nevie predstaviť

Vznikajúci rozkol v hnutí NOVA podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka ukazuje, čo SaS tvrdila dávno, že spojenie konzervatívcov a liberálov do jednej strany nemôže fungovať.

„Vnímam to ako potvrdenie, že Daniel Lipšic chce vybudovať konzervatívny subjekt,“ povedal Galko v piatok pre agentúru SITA s tým, že SaS je s NOVA po voľbách pripravená spolupracovať. Galko si nevie predstaviť, že by sa do SaS vrátili tí, ktorí odišli do hnutia NOVA. „Nepredpokladám, že by tak chceli urobiť,“ dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel KrajcerDaniel LipšicJozef KollárJuraj DrobaJuraj MiškovMartin Chren