Podľa Gazpromu bude plynovod cez Ukrajinu zbytočný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Plyn Gazprom
Foto: SITA/AP

MOSKVA 27. júna (WEBNOVINY) – Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom uviedla, že sa jej netýka návrh Ukrajiny, aby západné firmy investovali do plynovodu prechádzajúceho cez ukrajinské územie. Gazprom vyhlásil, že iné tranzitné trasy obchádzajúce Ukrajinu stále môžu znamenať, že plynovod cez ukrajinské územie bude zbytočný.

„V nijakom prípade nás to neovplyvní. Nezabúdajme, že ukrajinský systém plynovodov má viac ako 35 rokov, pričom do jeho stavu nesmerovali nutné investície,“ povedal v piatok novinárom zástupca šéfa Gazpromu Alexander Medvedev.

Rusko v minulosti cez Ukrajinu prepravovalo tri štvrtiny svojho exportu plynu do Európy. Podiel prepravy cez ukrajinské územie však klesol po tom, ako Moskva v roku 2011 začala plyn prepravovať plynovodom Severný prúd (Nord Stream).

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Ide o tranzitnú trasu cez Baltské more do Nemecka s ročnou kapacitou 55 miliárd kubických metrov ročne. Gazprom pritom chce od roku 2015 využívať aj plynovod Južný prúd (South Stream) cez Čierne more.

„Po tom, ako vybudujeme Južný prúd, už nebude takmer vôbec potrebné využívať ukrajinský systém plynovodov,“ povedal Medvedev. Kyjev a Moskva v súčasnosti vedú spor o miliardové dlhy Ukrajiny za plyn. Rusko tvrdí, že nebude súhlasiť s revíziou ceny plynu pre Ukrajinu, kým mu Kyjev neuhradí 1,95 miliard USD, čím by sa dlh znížil.

Vyvoláva to možnosť prerušenia dodávok plynu do Európy. V piatok však Gazprom informoval, že tranzit do Európy cez Ukrajinu napriek sporu vzrástol.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander Medvedev
Firmy a inštitúcie Gazprom