Fico chce vyššiu minimálnu mzdu a študentom vlaky zadarmo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico paska kazimir smer
Zľava: Minister financií SR Peter Kažimír, predseda strany Robert Fico a predsedajúci snemu a podpredseda strany Pavol Paška počas pracovného snemu strany Smer-SD. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Zvýšenie minimálnej mzdy, zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami či cestovanie vlakom pre študentov zdarma. To sú niektoré opatrenia na zlepšenie životnej úrovne ľudí, ktoré predstavil predseda Smeru-SD Robert Fico na pracovnom sneme strany.

Chce znížiť odvody

Smer chce zvýšiť od nového roku minimálnu mzdu. Podľa Fica má ísť o historicky najvyšší percentuálny nárast čistej minimálnej mzdy, ktorý v praxi bude znamenať 13. plat pre ľudí s najnižším príjmom. Ako druhý bod Fico ohlásil zníženie odvodov pre ľudí v kategórii nízkych a stredných príjmov. „Opatrenie sa dotkne približne 800-tisíc zamestnancov,“ uviedol.

Ďalším bodom balíčka je zavedenie minimálneho dôchodku. „Tí, ktorí pracovali a platili si sociálne odvody, musia mať garantovaný minimálny dôchodok,“ vravel predseda Smeru. Opatrenie sa má vzťahovať aj na súčasných dôchodcov. Fico avizoval aj zvýšenie vianočného príspevku.

Motivácia pracovať

Súčasťou predstaveného balíčka je aj dočasný súbeh mzdy a dávky v hmotnej núdzi. „Chceme, aby ľudia mali motiváciu pracovať,“ povedal šéf kabinetu s tým, že by išlo o dočasné poskytovanie dávky v hmotnej núdzi aj po nástupe do pracovného pomeru.

Fico ohlásil aj zníženie ceny plynu. „V priebehu rokov 2015 až 2016 sumárne klesne cena plynu pre domácnosti o dvojciferné číslo,“ vyhlásil Fico. Smer-SD sa chystá ďalej rozšíriť kapacity jaslí a škôlok, a to od septembra tohto roku. „Chceme, aby predškolské zariadenia mohla navštevovať drvivá väčšina detí,“ povedal.

Ľuďom, ktorí dochádzajú vlakom za prácou, by mali dostať od nového roku zľavu na úrovni 50 percent. Ďalším opatrením majú byť vlaky pre študentov a dôchodcov zdarma. Týkať sa to má študentov základných, stredných aj vysokých škôl ako aj dôchodcov všetkých vekových kategórií, platiť by mala zmena od 17. novembra tohto roku. Fico ohlásil aj rozšírenie študentských odvodových úľav pri práci na dohodu. Od nového roku by sa tak mal zvýšiť mzdový limit zo 159 na 200 eur pre študentov pri dohodách o brigádnickej práci.

Podporia praktické vzdelávanie

Fico prisľúbil od 1. septembra 2014 aj zvýšenie príspevku asistentom zdravotne postihnutých v školách. Sľúbil, že sa výrazne zvýši objem peňazí na asistentov pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. To má vytvoriť aj nové pracovné miesta pre nezamestnaných absolventov vysokých škôl.

Vláda má od 1. januára 2016 podporiť praktické vzdelávanie. To znamená, že pri poskytnutí praxe pre žiakov odborných škôl získa zamestnávateľ daňové zvýhodnenie. Má sa tak zvýšiť motivácia zamestnávateľov poskytovať odbornú prax. Už od 1. septembra má vláda podporiť technologické start-upy. Bude to záväzný plán pre vládu a NR SR. „Konkrétne prevedenie budeme konzultovať so sociálnymi partnermi. Sociálny dialóg sme považovali a budeme považovať za pracovnú metódu,“ hovoril Fico. Na sneme Fico ohlásil aj daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja a tiež možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru.

Opatrenia ohlásené Ficom sú podľa politológa predvolebným programom

Balíček niekoľkých opatrení na zlepšenie životnej úrovne, ktoré dnes na pracovnom sneme Smeru predstavil premiér Robert Fico, treba podľa politológa Jána Baránka vnímať ako predvolebný program. Baránek vidí niektoré návrhy ako veľmi užitočné, chýba mu však systémové opatrenie a dôraz na podporu strednej vrstvy.

Politológ si napríklad nevie predstaviť vlaky pre študentov a dôchodcov zdarma, keďže osobná železničná doprava je už teraz stratová. „Tých študentov, ktorí sa sťahujú na víkendy domov, sú masy. A niektorí cestujú aj denne. Neviem si celkom predstaviť, ako sa dá v stratovej firme toto urobiť. Ale prosím, pokiaľ to štát zadotuje, čiže v konečnom dôsledku to aj tak my zaplatíme,“ povedal Baránek agentúre SITA.

Politológ tiež nevie, kde chce vláda zobrať peniaze na minimálne dôchodky. Na druhej strane za veľmi rozumný krok považuje možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru, ale aj daňové zvýhodnenie zamestnávateľov, ktorí poskytnú odbornú prax študentom. Baránek si však nemyslí, že balíček týchto opatrení zvýši preferencie Smeru. Tie podľa neho tento rok klesajú nielen vďaka prehratým marcovým prezidentským voľbám. „Marec je však dôležitý aj preto, že vtedy sa odovzdávajú daňové priznania. Všetky opatrenia z roku 2013 sa teraz v marci prejavili. Všetci živnostníci a menšie firmy zistili, ako sa im reálne tie opatrenia finančne odrazili,“ myslí si politológ.

Baránek však medzi v sobotu avizovanými návrhmi nenachádza žiadne systémové opatrenie, ktoré by zvrátilo klesajúci trend preferencií Smeru. „Ten systém, ktorý tu nastavili, je o tom, že do neho treba peniaze nejako dostávať a pokiaľ sa ten systém celý nezmení, zasa to bude len na strednej vrstve, ktorá to bude musieť dotovať,“ dodal. „Ak sa neprijmú systémovú opatrenia, nie je dôvod, aby sa stúpali preferencie. Predpokladám, že aj tak sa už nikdy nevrátia na úroveň z roku 2012.“

To, že podpredsedom strany Smer ostal aj Marek Maďarič, je podľa Baránka dobré. „Maďarič do istej miery v Smere predstavuje krídlo politikov , ktorí za sebou nemajú výrazných donorov a oligarchov,“ ukončil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek MaďaričRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD