Žilinským protidrogovým centrom prešli dve tisícky závislých

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alkohol
Foto: SITA/Diana Černáková

ŽILINA 28. júna (WEBNOVINY) – Centrom pre liečbu drogových závislostí žilinskej fakultnej nemocnice prešlo za desať rokov takmer 2200 pacientov.

„Najmladším bol 15-ročný chlapec, najstarším 69-ročný muž. Komunita je otvorená, zmiešaná, čo sa týka pohlavia aj druhu závislosti. Ústavná liečba, ktorá prebieha priamo v liečebni v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec, je dobrovoľná a trvá 10 týždňov. Následne môže pacient pokračovať v doliečovaní ambulantnou formou,“ povedala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Mária Koporecová k piatkovým oslavám desiatich rokov existencie centra.

Klub závislých

Poslaním centra je pomáhať ľuďom závislým od alkoholu, nealkoholových drog či patologického hráčstva. Liečebňa v Modrom domčeku v Považskom Chlmci sa kapacitne dokáže postarať o 32 pacientov. „Samotná liečba má režimový charakter s presne stanoveným denným programom a pravidlami, prebieha systémom terapeutickej komunity, v ktorej sa kladie dôraz na aktívny prístup pacienta k liečbe. Základ liečby tvorí komunita a skupinová psychoterapia,“ uviedla Koporecová. O pacientov sa stará terapeutický tím zložený z lekárov, sestier, psychológov, liečebného pedagóga, sociálneho poradcu, ergoterapeuta i laického terapeuta.

Takmer desať rokov funguje pri centre aj Klub závislých, v ktorom sa každý štvrtok stretávajú závislí pacienti, ktorí prešli liečbou a snažia sa viesť život v triezvosti. „Klub je otvorený aj ľuďom z vonku usilujúcim sa o abstinenciu. A nie je vôbec výnimočné, že sa ho zúčastňujú aj ich príbuzní,“ dodala Koporecová. Centrum pre liečbu drogových závislostí v Považskom Chlmci je oddelením Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina od roku 2010.

Najťažšie je priznať si problém

Podľa jedného z pacientov, ktorému protidrogové centrum pomohlo vyliečiť sa, bolo vôbec najťažšie prijať myšlienku, že sa musí ísť liečiť a priznať si, že je alkoholik. „V tejto fáze som sa dostal najprv na ambulantné a potom aj na ústavné liečenia, kde som sa dozvedel, čo je to alkoholizmus a kto je to vlastne alkoholik. Prijatie pokory pred touto skutočnosťou mi však trvalo skoro tri roky, počas ktorých som absolvoval dve protialkoholické liečenia. Dnes, už takmer po piatich rokoch abstinencie môžem len povedať, že prijatie nového života s pokorou mi pomohlo dospieť k inej a vyššej kvalite môjho žitia vo všetkých oblastiach. Naučil som sa mať rád a vážiť si sám seba. Našiel som zmysel svojho života, som šťastný a žiť ma opäť baví,“ povedal vyliečený alkoholik Ivan na oslavách desiatich rokov existencie centra v Považskom Chlmci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia