Tragédia vo Vysokých Tatrách, turistu zabila kamenná lavína

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tatry turist
ilustračné foto Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

POPRAD 28. júna (WEBNOVINY) – Pod Mengusovským štítom vo Vysokých Tatrách v sobotu zahynul 54-ročný slovenský turista. Popoludní oznámil slovenský turista na tiesňovú linku horskej služby „18 300“ pád kamennej lavíny z Mengusovského štítu, ktorá zasiahla jednu osobu smerom k Hincovmu plesu.

Následne kontaktovala horskú službu aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Popradu, ktorá tiež dostala žiadosť o zásah v tejto oblasti a zároveň požiadala horskú službu o súčinnosť pri zásahu v prípade nevyhnutnosti nasadenia záchranára v neprístupnom teréne. Lekár Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby po príchode na miesto nehody mohol skonštatovať už len smrť turistu. Posádka záchranárskeho vrtuľníka sa následne vrátila späť na základňu v Poprade.

Nakoľko sa telo nebohého slovenského turistu, ktorý spadol smerom z Hincovho sedla, nachádzalo v ťažko dostupnom teréne a jeho transport by bol zdĺhavý a náročný, požiadali horskí záchranári o pomoc letku ministerstva vnútra. Vrtuľník letky obletel spolu s troma horskými záchranármi na palube oblasť Hincovho plesa a po nájdení tela a nabalení bol nebohý transportovaný na Štrbské Pleso. Odtiaľ záchranári previezli telo nebohého do márnice v Novom Smokovci, kde ho prevzali príslušníci polície, informovala horská záchranná služba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie HZS Horská záchranná služba