Deti z rómskych osád absolvujú letnú školu, bude plná hudby

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 6. júla (WEBNOVINY) – Česká hudobníčka Ida Kelarová a hudobníci z Českej filharmónie absolvujú v strede leta s deťmi z rómskych osád a detských domovov letnú školu a spoločné koncerty na východe Slovenska.

Urobia tak v rámci projektu Romano drom (Rómska cesta), agentúru SITA informovala Michaela Kučová z Nadácie otvorenej spoločnosti. Letná škola sa bude podľa jej slov po prvýkrát konať na Slovensku a okrem slovenských detí sa na nej zúčastnia aj mladé talenty z Česka a Maďarska.

„Vyvrcholením budú tri koncerty v rómskych osadách, ktoré prinesú rôznych hudobníkov a pozitívne vzory aj do sociálne vylúčených komunít,“ poznamenala.

Workshopy o rómskej histórii a tradíciách

Tohtoročná letná škola bude na prelome júla a augusta pri obci Lipany na východnom Slovensku. Počas nej 60 slovenských, maďarských a českých detí zo znevýhodneného prostredia bude mať možnosť rozvíjať svoj talent, identitu a tradície.

Pripravené sú pre ne hravé workshopy s hudobníkmi z Českej filharmónie a aktivity zamerané na rómsku históriu, tradície a súčasné problémy každodenného života. Počas koncertov sa k absolventom letnej školy pridajú aj deti zo zboru Superar z Banskej Štiavnice.

Divé maky, Pavol Kuruc, Rómovia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Do osád prídu aj známe hudobné mená

Zbor je súčasťou medzinárodnej siete Superar, ktorá prináša špičkové umelecké vzdelanie všetkým deťom bez rozdielu, vrátane tých najchudobnejších s nedostatkom príležitostí. V osadách vystúpia aj hudobníci Desiderius Dužda, Lelo Nika zo Švédska, Igor Čolić zo Srbska, detský zbor Čhavorenge a ďalší.

Hudobníčka Ida Kelarová sa podľa Kučovej z Nadácie otvorenej spoločnosti dlhodobo venuje sociálne vylúčeným ľuďom na Slovensku prostredníctvom občianskeho združenia Miret.

„Organizovaním letnej hudobnej školy pravidelne pomáha talentovaným deťom z osád nielen poskytnutím silného zážitku z hudby, ale aj predstavením inej perspektívy pre ich budúcnosť,“ vysvetlila pre agentúru SITA. Atmosféru letnej školy deti predstavia na záverečných koncertoch 6. až 8. augusta v Lenartove, Rudňanoch a v Liptovskom Mikuláši.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ida Kelarová