Za boj proti obchodu s ľuďmi sme dostali od USA jednotku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Násilie, bitka, dieťa
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Spojené štáty americké potvrdili Slovensku najlepšiu známku v hodnotení boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

V najnovšej správe amerického rezortu diplomacie Slovensko obhájilo hodnotenie „jedna“, ktoré nás radí do skupiny štátov najlepšie bojujúcich proti tomuto druhu kriminality. Najvyššie hodnotenie má Slovensko od roku 2011. Správu zverejnili na webstránke ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov.

Nútené sobáše Rómok v Británii

Ministerstvo zahraničných vecí USA vydáva každoročne správu o stave obchodovania s ľuďmi vo svete. Dokument hodnotí jednotlivé štáty v dodržiavaní minimálnych štandardov eliminácie obchodovania s ľuďmi. Slovensko je podľa správy zdrojová, tranzitná aj cieľová krajina pre mužov, ženy a deti, s ktorými sa obchoduje pre sex a nútenú prácu.

Správa hovorí aj o obetiach – slovenských Rómkach, ktoré bývajú najmä v Británii obeťami nútených sobášov s občanmi tretích krajín, ktorí sa zväzkom s občiankou EÚ chcú vyhnúť vyhosteniu.

Ľudí z východnej Európy zneužívajú na prácu

Na druhej strane dokument konštatuje, že muži a ženy z Ukrajiny, Moldavska, Bulharska, Rumunska a Vietnamu bývajú zneužívaní na nútené práce na Slovensku. Materiál spomína aj rómske deti, ktoré nútia v Británii ku kriminalite.

Na Slovensku funguje spoluprácou ministerstva vnútra a partnerských mimovládnych organizácií Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. Minulý rok zaradili do programu 30 osôb, ktorým poskytli komplexnú pomoc. Išlo o 21 ženských obetí a deväť mužských. Od roku 2008 do roku 2013 cez program pomohli 151 osobám, ktoré prejavili záujem o vstup do programu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať