OBSE prestane vysielať pozorovateľov na východ Ukrajiny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy
Situácia na Ukrajine sa napriek vyhláseniu prímeria neupokojila. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 30. júna (WEBNOVINY) – Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pozastaví vysielanie členov monitorovacích misií na východ Ukrajiny. Dôvodom je zlá bezpečnostná situácia v oblasti.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Organizácia so sídlom vo Viedni o tom informovala v pondelok, deň po tom, ako proruskí separatisti na východe Ukrajiny prepustili zvyšných zadržaných členov jej monitorovacej misie. Prví štyria sa dostali na slobodu v piatok a ďalší štyria v nedeľu. Všetci sú údajne v poriadku a povstalci si za ich prepustenie nekládli žiadne podmienky.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Tešíme sa na deň, keď budeme môcť v plnej miere obnoviť naše monitorovacie aktivity na východe Ukrajiny, ale na to, aby sa tak stalo, musí prísť k zlepšeniu situácie vo viacerých oblastiach,“ povedal novinárom vo Viedni Alexander Hug, zástupca šéfa monitorovacieho tímu OBSE. Ako vysvetlil, separatisti sa musia odzbrojiť, odstrániť vlastné kontrolné stanovištia a členom OBSE zabezpečiť slobodu pohybu. „Nechceme vystavovať pozorovateľov ďalšiemu riziku,“ dodal Hug.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OBSE Organizáca pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe