Ukrajina obnovila operáciu, armáda zaútočila na povstalcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

KYJEV 1. júla (WEBNOVINY) – Ukrajinské sily obnovili v utorok vojenské operácie proti proruským separatistom na východe krajiny. Vojaci útočili na základne separatistov, uviedol predseda ukrajinského parlamentu.

„Môžem vás informovať, že dnes ráno bola obnovená aktívna fáza protiteroristickej operácie. Naše vojenské jednotky útočia na základne a kontrolné stanovištia teroristov,“ povedal Oleksandr Turčynov poslancom parlamentu potom, ako prezident Petro Porošenko oznámil, že prímerie so separatistami neobnoví.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Oslobodenie územia Ukrajiny

Porošenko v televíznom prejave vyhlásil, že vládne sily pôjdu oslobodiť územia Ukrajiny. Urobil tak niekoľko hodín po oficiálnom vypršaní termínu vládnej ponuky proruským separatistom, aby odovzdali zbrane. Podľa jeho slov sa „jedinečná šanca na mier nestala realitou“, pričom za dôvody označil „zločinné akcie militantov“.

„Budeme útočiť a oslobodíme naše územia. Rozhodnutie nepokračovať v prímerí je našou odpoveďou teroristom, militantom a záškodníkom,“ povedal nedávno zvolený prezident Ukrajiny, ktorej vláda uviedla, že od začiatku prímeria 20. júna zahynulo takmer 30 príslušníkov vládnych síl a ďalšie desiatky utrpeli zranenia.

Lavrov varuje pred novým krviprelievaním

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyzval na zastavenie vojenskej operácie proti separatistom na východe Ukrajiny, pričom varoval pred „novým kolom krviprelievania“. Vyjadril sa tak v utorok telefonickom rozhovore so svojím americkým kolegom John Kerry.

„Lavrov zdôraznil, že rozhodnutie (ukrajinského) prezidenta Petra Porošenka nepredĺžiť prímerie rozpúta nové kolo krviprelievania s nepredvídateľnými dôsledkami pre ukrajinský štát,“ uvádza sa v stanovisku ruského ministerstva zahraničia. Podľa jeho údaj Kerry uistil o snahách Washingtonu nájsť mierové riešenie konfliktu, pripustil však, že majú rozdiele názory na prístupy, ako to dosiahnuť.

Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy
Foto: SITA/AP

Podľa Putina je zodpovedný Porošenko

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok konštatoval, že Rusku a jeho európskym partnerom sa nepodarilo presvedčiť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby predĺžil prímerie na východe Ukrajiny. Vyhlásil, že plnú zodpovednosť za násilie v jeho krajine teraz nesie práve Porošenko, ktorý sa rozhodol obnoviť vojenské operácie proti proruským povstalcom.

„Bohužiaľ, ja a moji európski kolegovia sme ho nedokázali presvedčiť, že cesta k stabilnému, silnému a trvalému mieru nevedie cez vojnu,“ povedal Putin ruským veľvyslancom, ktorých prijal v Moskve. Doteraz podľa neho Porošenko nemal priamu zodpovednosť za konflikt na východe Ukrajiny, teraz však prevzal plnú vojenskú i politickú zodpovednosť za ďalší vývoj. Putin tiež zdôraznil, že Rusko bude pokračovať v ochrane záujmov ruských občanov v zahraničí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John KerryPetro PorošenkoSergej LavrovVladimir Putin