Skupina sýkorovcov je opäť pred súdom za pokus o vraždu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Specializovany trestny sud
Foto: SITA/Ján Viazanička

PEZINOK 1. júla (WEBNOVINY) – Časť podskupiny sýkorovcov, ktorých viedol Ladislav Bališ alias Dlhý Laco opäť stojí pred Špecializovaným trestným súdom, tentoraz za pokus o úkladnú vraždu. Medzi mužmi, ktorým v utorok prečítali obžalobu, ale Dlhý Laco nesedí – jeho prípad vyčlenili na samostatné konanie. Podobne je na tom aj Filip Nerád a Martin Hrabárik alias Rezeň.

Podskupina sýkorovcov si len v máji vypočula potvrdzujúci odsudzujúci rozsudok najvyššieho súdu za 11 iných skutkov. Najzávažnejším z nich bola príprava napokon neuskutočnenej vraždy vlastného člena gangu – spomínaného Rezňa. Okrem toho ich odsúdili za založenie zločineckej skupiny, podpálenie áut, poškodenie domu na objednávku, poškodenie a zapálenie baru, vydieranie, vydieračský únos a nedovolené ozbrojovanie.

Zbraň nevystrelila

V aktuálnom prípade pred súdom čelia obžalobe Richard Šulka alias Riki, Martin K., Rastislav Z., Viliam Rafael alias Čierny Vilko, Jozef P. a Peter Distler. Niektorí z nich nie sú členmi podskupiny sýkorovcov Prokurátor obžalobu zložil z dvoch skutkov. V prvom z nich tvrdí, že Martin K. pravdepodobne začiatkom roka 2010 požiadal Dlhého Laca, aby zabezpečil cez svojich ľudí únos Michala Š. a sľúbil za to odmenu 15-tisíc eur.

Potom objednávku únosu údajne zmenil na objednávku vraždy a sumu zvýšil na 35-tisíc eur, pričom dal zálohu päťtisíc eur. Dlhý Laco údajne peniaze odovzdal Rikimu a ten oslovil aj Rastislava Z. Muža sa pokúsili usmrtiť 2. marca 2011 na benzínovej stanici v Rovinke. Riki sa ho pokúsil zastreliť cez stiahnuté zadné okno odstaveného auta, ale zbraň s tlmičom nevystrelila.

Chceli ho len vystrašiť

Muž, ktorého v prvom skutku obžaloby označil prokurátor ako objednávateľa vraždy, je v druhom skutku opísaný ako obeť útoku a snahy o donútenie, aby si platil ochranu. Podľa obžaloby Jozef P. v roku 2009 oslovil Dlhého Laca, že treba prinútiť Martina K., aby si u nich zabezpečil ochranu. Podľa prokurátora potom Dlhý Laco spolu s Rikim kontaktovali Neráda, aby za odmenu zabezpečil útok na Michala K. Po plánovanom útoku chceli od Michala K. vylákať peniaze. Nerád potom o objednávke údajne informoval Rikiho a podľa žalobcu spolu naplánovali útok, na ktorý oslovili Distlera a Hrabárika. Michala K. prepadli 6. októbra, keď vystupoval z auta na Rajeckej ulici v Bratislave s výkrikom „Polícia, polícia, ľahni si na zem!“ Zbili ho tyčami a teleskopickými obuškami, mal zlomeniny a tržné rany. Jozef P. a Rafael potom údajne išli za obeťou útoku, aby si vypýtal ochranu od Dlhého Laca, čo však on odmietol.

Richard Šulka v utorok na súde tvrdil, že prípad na neho vykonštruoval Nerád, aby si zabezpečil nižší trest. Odmietol, že by chceli spomínaného muža zabiť. „Mňa nikdy nenapadla pohnútka pozbaviť niekoho života,“ povedal na súde. Podľa jeho tvrdenia chceli muža iba vystrašiť, čo sa im podľa slov obžalovaného aj podarilo. Priznal, že Dlhý Laco mu dal päťtisíc eur, ale nie ako zálohu objednávky vraždy. Údajne išlo o vyplatenie nákladov, ktoré mal Šulka počas toho, ako „behali“ okolo objednávky na vystrašenie muža. Aj v prípade druhého skutku išlo podľa Rikiho len o výstrahu, údajne sa dohodli, že nespôsobia ťažké ublíženie na zdraví.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Rastislav Ž.
Firmy a inštitúcie Špecializovaný trestný súd SR