Mladíci dostali za úkladnú vraždu taxikára vysoké tresty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mladíci dostali za úkladnú vraždu taxikára vysoké tresty
Trojica odsúdených stredoškolákov Ondrej Devečka (vpravo hore), Alexander Majdiš (druhý sprava) a Andrej Párička (dole vpravo), ktorí naplánovali a uskutočnili vraždu taxikára. Banská Bystrica, 4. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 4. júla (WEBNOVINY) – Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v piatok schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavreli prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a trojica mladíkov, obvinených z úkladnej vraždy 47-ročného taxikára z Liptovského Mikuláša.

Páchateľmi brutálneho činu sú stredoškoláci Andrej Párička, Alexander Majdiš a Ondrej Devečka, ktorým súd uložil tresty odňatia slobody podľa veku. Mladiství Párička a Majdiš dostali po dvanásť a pol roka odňatia slobody a ich o rok starší kamarát Devečka sedemnásť rokov a osem mesiacov.

Obrazom: Mladíci dostali za úkladnú vraždu taxikára vysoké tresty

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvinených, že sa voči verdiktu súdu neodvolajú. Od roku 2006, keď začal platiť nový Trestný zákon, ide o prvý prípad úkladnej vraždy, za ktorý boli pred súd postavení mladiství páchatelia.

Vopred pripravená vražda

Celý plán zosnovali gymnazisti Párička a Majdiš. O rok staršieho kamaráta zo strednej stavebnej školy Devečku prizvali neskôr, pretože ako dospelý mal vodičský preukaz a potrebovali ho na to, aby po vražde taxikára šoféroval jeho vozidlo. Na vražedný útok si vypracovali písomný plán s konkrétnym rozdelením úloh. Na usmrtenie obete si zabezpečili kuchynské nože, pripravili plachtu na zabalenie mŕtveho i kanister s benzínom na podpálenie zavraždeného.

Pre seba pripravili náhradné oblečenie, obuv a rukavice. Takto vystrojení a so skrytými zbraňami prišli 14. decembra 2013 večer na hlavnú autobusovú stanicu v Liptovskom Mikuláši. Tam si vytypovali taxikára Ivana s vozidlom Škoda Octavia a po 22. hodine ho požiadali, aby ich odviezol do chatovej oblasti Košariská pri obci Dúbrava.

Tam mu kázali skončiť jazdu a keď sa taxikár začal s vozidlom otáčať, Majdiš s Páričkom ho zo zadných sedadiel začali nožmi bodať do krku a tváre. Keď sa taxikár začal brániť, Devečka sediaci na prednom sedadle vytiahol kľúče zo spínacej skrinky a taxikára bodol dva razy do brucha. Pretože vtedy prichádzalo iné auto, trojica násilníkov z miesta činu ušla. Taxikár utrpel rôzne bodno-rezné zranenia, ktorým podľahol na mieste. Vrahovia chceli pomocou takto získaného vozidla spáchať ďalší trestný čin.

Dcéru taxikára musia odškodniť

Za úkladnú vraždu so zámerom získať majetkový prospech zákon umožňuje uložiť trest odňatia slobody na 25 rokov až na doživotie. Párička a Majdiš boli v čase skutku mladiství, čím sa sadzba znižuje. Devečka dostal nižší trest, pretože po skutku s políciou spolupracoval a usvedčil svojich komplicov. Na nižší trest mali vplyv aj priznanie a doterajší bezúhonný život.

Trojica mladých vrahov si tresty odpyká v Ústave na výkon trestu so stredným stupňom stráženia. Sudkyňa hneď nariadila aj výkon trestu. Odsúdená trojica musí tiež dcére zavraždeného taxikára zaplatiť 1100 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia