Video: V Hongkongu bojovalo za demokraciu pol milióna ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hongkong chce demokraciu, pol milióna ľudí vyšlo do ulíc
Vyše pol milióna obyvateľov Hongkongu v utorok vyšlo do ulíc, kde požadovali uskutočnenie demokratizačných reforiem. Ide o najmasovejšiu demonštráciu, odkedy Čína v roku 1997 opäť získala kontrolu nad týmto bývalým britským teritóriom. Hongkong, 1. júla 2014. Foto: SITA/AP

HONGKONG 1. júla (WEBNOVINY) – Viac ako pol milióna obyvateľov Hongkongu v utorok vyšlo do ulíc, kde požadovali uskutočnenie demokratizačných reforiem.

Obrazom: Hongkong chce demokraciu, pol milióna ľudí vyšlo do ulíc

Ide tak o najmasovejšiu demonštráciu, odkedy Čína v roku 1997 opäť získala kontrolu nad týmto bývalým britským teritóriom. Polícia podľa miestnych médií účasť odhadla na približne 100-tisíc protestujúcich.

Odpoveď na referendum

Demonštrácia súvisí s nedávnym neoficiálnym referendom, na ktorom sa zúčastnilo už takmer 800-tisíc obyvateľov čínskeho poloautonómneho územia. Hlasujúci vyzývajú na prijatie demokratických reforiem, ktoré majú umožniť slobodné voľby guvernéra.

Takmer 90 percent účastníkov hlasovalo za odmietnutie akejkoľvek politickej reformy, ktorá nespĺňa medzinárodné štandardy. Svoj názor vyjadrila takmer štvrtina oprávnených voličov vo viac ako sedemmiliónovom Hongkongu.

Video: Hongkong vyšiel do ulíc, aby žiadal o demokraciu

Jedna krajina, dva systémy

Organizátori vyzvali vládu v Pekingu, aby výsledky desať dní trvajúceho plebiscitu prebiehajúceho najmä prostredníctvom internetu vzala na vedomie a podnikla patričné reformy. Štátne médiá ho však už označili za „nevlastenecké a motivované politickou paranojou“.

Hongkong sa vrátil do Číny s prísľubom ponechania širokej demokracie a so sloganom „jedna krajina, dva systémy“. Čínska vláda vtedy prisľúbila Hongkongu plnú demokraciu tak, ako to bolo za 150 rokov koloniálnej vlády Veľkej Británie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať