Ukrajina a Rusko chcú pracovať na rýchlom obnovení prímeria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/AP

BERLÍN 2. júla (WEBNOVINY) – Ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska sa dohodli na rokovaniach v Berlíne, že budú pracovať na obnovení prímeria, ktoré by umožnilo začatie trojstranných rozhovorov zahŕňajúcich aj proruských separatistov tento víkend. „Je to jasný záväzok k multistrannému prímeriu,“ povedal po rokovaniach nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii potvrdil, že sa dohodli na dokumente, ktorý vyjadruje „nevyhnutnosť rýchlej dohody na podmienkach stabilného a dlhodobého prímeria“. Ukrajinu zastupoval minister zahraničia Pavlo Klimkin, na stretnutí sa zúčastnil tiež ich francúzsky kolega Laurent Fabius.

Obrazom: Ukrajinci trpia, boje im ničia domovy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ešte v pondelok večer oznámil, že nestále prímerie nepredĺži, keďže druhá strana podľa neho nemá záujem o mierové rokovania. Ukrajinská vláda uviedla, že počas prímeria zahynulo takmer 30 príslušníkov vládnych síl a ďalšie desiatky utrpeli zranenia. Ruský premiér Dmitrij Medvedev v stredu varoval, že oživenie mierových rokovaní na Ukrajine bude po nepredĺžení prímeria ťažšie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij MedvedevFrank-Walter SteinmeierPavlo KlimkinPetro PorošenkoSergej Lavrov