Kiska vymenoval nových ministrov Pavlisa a Pellegriniho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas prijatia demisie členov vlády SR a vymenovania nových členov vlády SR. Vľavo novovymenovaný minister školstva Peter Pellegrini. Bratislava, 3. júl 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska vo štvrtok prijal demisie ministra hospodárstva Tomáša Malatinského a šéfa rezortu školstva Dušana Čaploviča, ktorí ho o to požiadali v stredu. Obaja vo funkciách končia po dohode s premiérom Robertom Ficom.

Obrazom: Prezident Kiska vymenoval nových ministrov

Za nového ministra hospodárstva Kiska vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka tohto rezortu Pavla Pavlisa. Novým ministrom školstva sa stal Peter Pellegrini, ktorý bol štátnym tajomníkom rezortu financií. Končiaci šéf rezortu hospodárstva bude pôsobiť ako poradca premiéra Roberta Fica v oblasti energetiky, Čaplovičovi plánujú ponúknuť agendu ľudských práv.

Fico poďakoval Kiskovi za spoluprácu

Oba rezorty sú podľa prezidenta Kisku nesmierne dôležité. „Ministerstvo hospodárstva je pre nás kľúčové, je kľúčové preto, aby sa nám darilo vytvárať podmienky pre tých, ktorí tvoria pracovné miesta,“ konštatoval Kiska v príhovore. Rezort školstva dnes podľa neho stojí pred ťažkými úlohami, v školstve však prezident vidí našu budúcnosť. „Pozdvihnúť úlohu učiteľa v našej spoločnosti, vrátiť mu dôstojnosť, odstrániť byrokraciu – úlohy sú obrovské a ja vám držím prsty,“ dodala hlava štátu.

Premiér Robert Fico sa prezidentovi poďakoval za veľmi účinnú spoluprácu pri zmenách vo vláde a vyjadril nádej, že noví ministri nadviažu na všetko pozitívne, čo urobili ich predchodcovia.

Pavlis bude vyhľadávať zahraničné investície

Prioritou nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa bude vyhľadávanie zahraničných investícií. „Bol by som nerád, keby ohlásené investície skončili v Maďarsku alebo Česku. Moja priorita je aktívne vyhľadávať tieto investície,“ povedal Pavlis novinárom krátko po tom, ako ho do funkcie ministra vymenoval prezident Andrej Kiska.

Pavlis vyhlásil, že vymení oboch svojich štátnych tajomníkov. „Jedného už mám vybraného. Tak ako bolo oznámené, bude to Rastislav Chovanec. O druhom, ktorý by sa mal venovať energetike, ešte rokujeme,“ doplnil. Nový minister si myslí, že ho čaká ťažké obdobie. Podľa vlastných slov by chcel znížiť administratívnu záťaž podnikateľov, sústrediť sa chce aj na energetickú bezpečnosť Slovenska.

„Myslím si, že som pripravený, aj vzhľadom na to, že som v tom rezorte pôsobil dva roky,“ dodal Pavlis, ktorý do ministerskej funkcie odišiel z postu štátneho tajomníka. Na otázku, v čom bude lepší ako jeho predchodca Tomáš Malatinský, odpovedal, že chce ministerstvu vrátiť dôležitosť postavenia. „Myslím si, že za posledné štyri roky ministerstvo stratilo zo svojej akčnosti,“ ukončil.

Pellegrini nechce brzdiť rozbehnuté projekty

Nový minister školstva Peter Pellegrini sa ako prvé po nástupe do úradu opýta, či budú v septembri učebnice pre školy. Do práce nastupuje už v piatok 4. júna. „Dnes ráno som rozmýšľal, že ako prvé sa musím spýtať, či v septembri zas, ako každý rok, nebudeme mať problém s knihami a učebnicami,“ vyhlásil po vymenovaní do funkcie prezidentom Andrejom Kiskom.

Nový šéf rezortu školstva sa chce podľa vlastných slov snažiť, aby sa pri rokovaniach o rozpočte prijal taký rozpočet, ktorý by umožnil zvyšovanie platov učiteľov v nasledujúcom roku. Podľa neho však nebude ľahké navršovať sumu pre školstvo, a to pre dlhovú brzdu. „Urobím ale všetko pre to, aby sme to nejakým spôsobom vyriešili,“ povedal Pellegrini.

Nový minister školstva hovorí, že chce z rezortu školstva spraviť modernú, flexibilnú a dynamickú organizáciu. Naznačil aj personálne zmeny. „Ten, kto nebude stíhať, tak bude musieť rezort školstva opustiť,“ povedal Pellegrini. Chystá sa tiež zefektívniť činnosť organizácií spadajúcich pod jeho rezort. Ministerstvo má totiž podľa neho „kopec ústavov, ktoré niekedy ani nevedia, čo robí jeden a čo robí druhý“. Pellegrini by tiež ako nový šéf rezortu školstva chcel odbremeniť učiteľov od byrokracie. Prioritou strany Smer-SD je tiež modernizácia školstva, dodal. Nový minister školstva chce riešiť aj čerpanie eurofondov.

Prezident Kiska vymenovali nových ministrov Pavlisa a Pellegriniho
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Dva necelé zostávajúce roky vo funkcii ministra školstva nebudú len o dokončení vládnutia, dodáva Pellegrini. Ako povedal, nechce brzdiť rozbehnuté projekty a procesy. Jeho predchodca Dušan Čaplovič ohlásil rozsiahle legislatívne zmeny, o ktorých začal diskusiu so školskými partnermi. Presadiť ich však už nestihne. Pellegrini chce počas leta diskutovať o pripravovaných legislatívnych zmenách. „Budem potom v krátkom čase prijímať rozhodnutia o tom, v ktorých budeme pokračovať ďalej, ktoré mierne modifikujeme a ktoré zastavíme úplne,“ dodal.

Nový minister školstva si nemyslí, že je hendikepom, ak predtým v rezorte školstva nepôsobil. Naopak, vníma to ako výhodu, že nie je zaťažený rôznymi vzťahmi a ideológiami. „Pevne verím, že s odbornými kolegami, ktorí dnes buď už na ministerstve sú, alebo tam po personálnych zmenách prídu, naozaj prinesieme také riešenia, ktoré budú v prospech krajiny,“ povedal. Štátnymi tajomníkmi a prípadnou niektorou výmenou sa chce Pellegrini zaoberať až po vládnych prázdninách. Dnes už s exministrom Čaplovičom bude v kontakte a bude s ním hovoriť o problémoch, ktoré treba riešiť.

Krátke životopisy nových členov Ficovej vlády:

Ing.

Pavol Pavlis

sa narodil 12. januára 1961 v Bratislave. V roku 1984 ukončil štúdium na Strojníckej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave, odbor Automatizované systémy riadenia technologických procesov.

Pracoval vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky v Žiline, v podniku zahraničného obchodu SLUVIS a bol riaditeľom spol. s r.o. Port Service Bratislava. V rokoch 2003-2006 bol členom dozornej rady Fondu národného majetku (FNM) SR.

Pavol Pavlis je členom strany Smer-SD a od roku 2006 do roku 2012 bol poslancom Národnej rady SR. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva SR. Pavol Pavlis je ženatý, má štyri deti.

Prezident Kiska vymenovali nových ministrov Pavlisa a Pellegriniho
Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Ing.

Peter Pellegrini

sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Odbor Financie, bankovníctvo a investovanie študoval na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a na Technickej univerzite (TU) v Košiciach.

Člen strany Smer-SD, v rokoch 2002-2006 bol asistentom poslanca Národnej rady SR a v rokoch 2006-2012 poslancom NR SR. V rokoch 2006-2010 bol predsedom Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku. V roku 2012 sa stal štátnym tajomníkom na Ministerstve financií SR.

Na mimoriadnom sneme strany Smer-SD 28. júna 2014 sa stal Peter Pellegrini jej novým podpredsedom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČaplovičPavol PavlisPeter PellegriniRobert FicoTomáš Malatinský
Firmy a inštitúcie Vláda SR