Na inaugurácii Kisku porušili zákon, nedostal vyznamenania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej Kiska
Prezident SR Andrej Kiska (uprostred) počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie, na ktorej skladá sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR pri príležitosti jeho inaugurácie. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková odovzdala prezidentovi Andrejovi Kiskovi štátne vyznamenania až vo štvrtok, podľa zákona tak ale mala urobiť už v deň inaugurácie 15. júna.

„Prezidentovi Slovenskej republiky patria najvyššie triedy všetkých štátnych vyznamenaní okrem Radu Bieleho dvojkríža a Medaily prezidenta Slovenskej republiky. Najvyššie triedy všetkých štátnych vyznamenaní, ktoré patria prezidentovi, odovzdá prezidentovi predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky po tom, čo sa ujal funkcie prezidenta,“ hovorí zákon o vyznamenaniach SR.

Podľa odborníka na protokol Jarolíma Antala tak bol porušený zákon. Antal upozorňuje, že keby Kiskovi dodatočne vyznamenania neodovzdali, nepatrili by mu.

„Na inaugurácii nikto vetou nespomenul, že – pán prezident, tieto prítomné symboly vám odteraz prináležia ako hlave štátu do smrti. Toto mu v zmysle zákona mala povedať Ivetta Macejková. Toto tam neodznelo,“ povedal Antal v rozhovore pre agentúru SITA. „Bol porušený zákon, ale je dobre, že to napravili, inak by mu nepatrili,“ dodal protokolista.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaIvetta Macejková