Parlament nebol uznášaniaschopný, rokovanie sa skončilo skôr

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament, poslanci
Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 3. júla (WEBNOVINY) – Poslancom sa vo štvrtok skončil pracovný deň o hodinu skôr ako obvykle. Rokovanie totiž zablokovalo popoludňajšie hlasovanie, ktorým plénum rozhodlo, že po prerokovaní novely odstraňujúcej obmedzenia ambulantného predaja na trhoviskách, budú rokovať o prezidentom vrátenom zákone o sudcoch a prísediacich. Túto normu však dovtedy nestihol prebrať gestorský ústavnoprávny výbor a tak sa o nej v pléne rokovať nemohlo.

„Prezident SR navrhol poslancom parlamentu, aby ešte raz zvážili a aby prehodnotili rozhodnutie utajiť hlasovania Súdnej rady SR o personálnych otázkach, vrátane napríklad voľby predsedu Najvyššieho súdu SR. Prezident navrhuje ponechať hlasovanie v súdnej rade o funkcionároch v justícii verejné. Tak, ako to bolo doteraz,“ informuje webstránka hlavy štátu.

Kiska je presvedčený, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku je verejné a transparentné rozhodovanie súdnej rady najlepším riešením. Prezident zdôraznil, že transparentnosť v týchto otázkach je spojená aj s plnením úloh verejnej kontroly súdnictva, ktoré podľa novely Ústavy SR zo 4. júna patrí do pôsobnosti súdnej rady. „Koncept otvorenej justície považuje prezident SR za dôležitú súčasť snahy o zlepšenie situácie,“ píše sa na stránke.

Zo schválenej novely zákona o sudcoch a prísediacich vyplýva, že voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu by mali byť tajné. Neverejné by mali byť všetky hlasovania súdnej rady o personálnych otázkach sudcov, či už pôjde o ich menovanie alebo odvolanie, členov disciplinárnych senátov alebo voľbu sudcov, ktorí Slovensko zastupujú v medzinárodných organizáciách. Právna norma poslancov za vládnu stranu Smer-SD Borisa Suska, Anny Vittekovej, Otta Brixiho a Antona Martvoňa, ktorá čiastočne nadväzuje na novelu ústavy Smeru-SD a KDH, by mala sprísniť pravidlá pre sudcov.

V sále bolo 16 poslancov

Predsedajúcej schôdze Erike Jurinovej (OĽANO) nevyšiel ani pokus posunúť sa hlasovaním na ďalší bod v poradí, teda novelu zákona o dani z pridanej hodnoty. V rokovacej sále totiž krátko po 18:00 už sedelo iba 16 poslancov a tak parlament nebol uznášaniaschopný. Rokovanie by tak malo pokračovať prezidentom vráteným zákonom o sudcoch a prísediacich v piatok ráno.

Štvrtkové rokovanie sa tak skončilo diskusiou o návrhu novely zákona o ochrane spotrebiteľa, ktorá mení aj legislatívu o predaji na trhoviskách. Ministerstvo hospodárstva (MH),ktoré je predkladateľom zmien, navrhuje zrušiť obmedzenie pre ambulantný predaj potravín. To je pritom platné len pár dní. Od začiatku júla môžu trhovníci v obciach, kde je prevádzka potravín, predávať len zeleninu, ovocie, zmrzlinu a jedlá a nápoje určené na priamu konzumáciu. Legislatíva sa prerokováva v skrátenom konaní.

Sťažovanie predaja podľa Mikuša škodí vidieku

Podľa poslanca za SDKÚ-DS Jozefa Mikuša však tento návrh nespĺňa kvalifikačné predpoklady skráteného legislatívneho konania. Napriek tomu hovorí, že ho podporí, keďže napráva chybu strany Smer. „Akékoľvek sťažovanie podmienok predaja, najmä na vidieku, vidieku veľmi škodí. Malí podnikatelia, alebo aj tí strední, ktorí sa snažia, sú tí najpružnejší v ekonomike, ktorí sa vedia prispôsobovať, zamestnávajú sami seba a hlavne využívajú zdroje z našich regiónov,“ podotkol Mikuš počas rozpravy k zákonu.

Ako MH konštatuje, súčasné obmedzenie bráni plnému využitiu rôznych nových foriem ambulantného predaja, akým je napríklad predaj z dvora, predaj z automatov alebo farmárske trhy. „Návrhom sa zabezpečí možnosť predávať na tzv. farmárskych trhoch a prostredníctvom iných foriem ambulantného predaja využívaných predovšetkým malými domácimi chovateľmi, pestovateľmi a výrobcami poľnohospodárskych produktov,“ uvádza rezort hospodárstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaPavol Paška
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky