Hlasovanie o sudcoch bude tajné, parlament Kiskovi nevyhovel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kiska
Prezident SR Andrej Kiska na tlačovej besede k prvým krokom v súdnictve. Bratislava, 18. jún 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 4. júla (WEBNOVINY) – Voľby predsedu Najvyššieho súdu SR a jeho podpredsedu ako aj voľby predsedu Súdnej rady SR a jej podpredsedu budú tajné.

Prezident chcel ponechať tajné hlasovanie

Parlament v piatok nevyhovel pripomienke prezidenta Andreja Kisku, ktorý národnej rade vrátil novelu zákona o sudcoch a prísediacich, pričom poslancom navrhol, aby ponechali verejné hlasovanie súdnej rady o funkcionároch v justícii.

Kiska argumentoval, že pri súčasnom stave súdnictva na Slovensku je verejné a transparentné rozhodovanie súdnej rady najlepším riešením. Prezident zdôraznil, že transparentnosť v týchto otázkach je spojená aj s plnením úloh verejnej kontroly súdnictva, ktoré podľa novely Ústavy SR zo 4. júna patrí do pôsobnosti súdnej rady. Zákonodarcovia Smeru-SD však právnu normu schválili v pôvodnom znení.

Kisku nevypočul ani parlamentný výbor

Pred rozhodnutím parlamentu zasadal aj ústavnoprávny výbor, ktorý neschválil pripomienky Andreja Kisku k novele zákona o sudcoch a prísediacich. Prezident navrhol poslancom, aby ešte raz zvážili a prehodnotili rozhodnutie utajiť hlasovania Súdnej rady SR o personálnych otázkach, vrátane voľby predsedu Najvyššieho súdu SR.

Vládni poslanci však prezidentov návrh odmietli a odporučili národnej rade schváliť novelu v pôvodnom znení, ktorá odporúčaniu vyhovela. „Vyzdvihli sme, že prezident nesúhlasil iba s malou časťou návrhu, ale inak všetky ďalšie rozsiahle zmeny v súdnictve, ktoré novela prináša, odobril,“ povedal pre agentúru SITA poslanec Smeru-SD Anton Martvoň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaAnton Martvoň