Relax propagovali i Rimania. Oddychujeme dnes dostatočne?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Relax
Foto: SITA

Zábava a relax sú veľmi dôležitou súčasťou našich životov. Posvietili sme si na to, ako sa v priebehu niekoľkých rokov zmenili preferencie a možnosti trávenia voľného času v našej krajine.

BRATISLAVA 4. júla (WBN/PR) – Každý psychológ by vám vedel veľa rozprávať o význame psychického odpočinku, odreagovania sa a relaxe pre celkový psychický „well being“ človeka. Dôsledkom jeho absencie býva často narastajúca miera stresu, nepokoj a pocity vyčerpania, ktoré môžu v niektorých prípadoch vyústiť až do klinických porúch.

Áno, zábava je pre náš život skutočne dôležitá. Svoje o tom vedeli dokonca už v starovekých civilizáciách, o čom svedčia aj mnohé historické artefakty. Dokonca, aj predstavitelia minulého režimu si jasne uvedomovali, že zábava je pre každého socialisticky zmýšľajúceho našinca veľmi dôležitá. Aj preto poriadali pompézne spoločenské akcie, „obľúbené“ prvomájové pochody a iné masové zábavné aktivity. Ich jediným problémom bol len fakt, že účasť bola za každých okolností povinná rovnako ako dobrá nálada.

Dnes je situácia celkom iná. Sloboda, ktorú predstavoval pád režimu, sa premietla aj do trávenia voľného času. Každý z nás ako autonómne a jedinečné indivíduum má skutočne celý diapazón možností, ako prežiť drahocenný voľný čas presne podľa svojho gusta. Samozrejme, na túto zmenu veľmi rýchlo zareagoval aj trh, ktorý v súčasnosti poskytuje dostatočné množstvo alternatív aj pre tých najnáročnejších hľadačov zábavy.

Progres a zmena je teda aj v tejto oblasti viac ako zrejmá. Zatiaľčo začiatkom deväťdesiatych rokov sa obrovskej obľube tešili napríklad všade prítomní predajcovia stieracich žrebov, dnes v dobe digitálneho veku máme k dispozícii obľúbené online žreby, ktoré si navyše môžeme zadovážiť a „stierať“ v pohodlí nášho domova. Aj obľúbené nízkorozpočtové kartové seansy v znamení dobrého piva a partie kamarátov v miestnom pohostinstve vystriedali návštevy luxusných kasín či všade prítomné blikajúce automaty, ktoré lákajú atraktívnymi výhrami.

Okrem toho vám nemusíme hovoriť o stovkách fitness centier s profesionálnym vybavení, bohatých možnostiach kultúrneho vyžitia či reštauráciách a vychytených baroch, kde si z času na čas väčšina z nás dopraje exotické jedlo či dobrý drink. Využívať všetky možnosti zábavy dosýta má dnes možnosť skutočne každý.

Či už sa rozhodnete stráviť nadchádzajúci víkend v pohodlnom kresle pred televízorom alebo vo víre mesta, doprajte si zaslúženú dávku oddychu, ktorá vám vleje energiu na ďalší pracovný týždeň. Občas by si však každý z nás mal pripomenúť, že sloboda, ktorú naši rodičia a starí rodičia tak túžobne čakali, je tu preto, aby sme ju využívali vo všetkých oblastiach nášho života.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať