Päť percent k platu nič nemení, odkazujú učitelia ministrovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zamestnanci školstva počas protestného zhromaždenia za zlepšenie podmienok v školstve. Bratislava, 26. november 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 5. júla (WEBNOVINY) – Učitelia aj od nového ministra školstva Petra Pellegriniho (Smer-SD) žiadajú navŕšiť financie pre školstvo. Za nevyhnutné považujú zvyšovanie platov učiteľov.

„Päť percent je niečo, čo v podstate nič neznamená, je to len nejaká valorizácia, ako keby udržanie stavu. Skutočný posun začína od desať percent hore. To by naozaj pohlo vecami,“ hovorí Vladimír Crmoman zo Slovenskej komory učiteľov. Plat začínajúceho učiteľa by sa podľa neho mohol vyrovnať aj tomu českému, ktorý je na úrovni 800 eur.

Od nového ministra čakajú učitelia viac

Komora učiteľov očakáva od nového šéfa rezortu školstva, že do úradu nastúpi s víziou a konkrétnym pomenovaním problémov a nebude zostávajúce necelé dva roky len hľadať spôsob, ako školstvo posunie dopredu. Dôležité je podľa Crmomana to, ako sa Pellegrini vysporiada s legislatívnymi zmenami, ktoré ešte pred odchodom ohlásil jeho predchodca Dušan Čaplovič v kľúčových školských zákonoch.

Ucitelka
Foto: special-ism.com

„Verím, že s nami bude rokovať a pôjde do toho hlbšie, aby sa veci pripravili zmysluplne,“ povedal. Učitelia volajú aj po tom, aby pre pedagóga zabezpečili pri práci so žiakmi s problémami pri učení asistentov a psychológov. Potrebné je podľa nich zlepšiť aj vybavenie škôl. „Darmo prídu na nejakú školu tablety, keď tam majú 30 rokov staré pomôcky,“ dodáva Crmoman.

Aj školskí odborári volajú po navŕšení sumy pre školstvo, vedu a výskum. „Naša predstava je taká, aby sa zvýšil podiel HDP do školstva, aby sme sa konečne už priblížili k úrovni vyspelých štátov EÚ, kde ten podiel je päť až šesť percent a u nás je to niekde na úrovni 3,5 percenta, čiže veľmi málo,“ hovorí predseda Odborového združenia pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Odborári sa nevzdávajú myšlienky, že by vláda mala schváliť správu o stave školstva a systémových zmenách, ktorú nedokázal v kabinete presadiť Pellegriniho predchodca Čaplovič. Správa sľubovala navršovanie peňazí do školstva každý rok o 130 miliónov eur počnúc rokom 2014. „Budeme to od ministra žiadať, uvidíme, čo nám povie,“ povedal Ondek.

Školskí odborári trvajú aj na požiadavke, aby učitelia základných a stredných škôl zarábali 1,2 až 1,6 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Pri nepedagogických zamestnancoch by sa podľa nich mala tarifná tabuľka platov začínať minimálnou mzdou a od toho by sa mali odvíjať ďalšie platové triedy.

Exminister Jurzyca očakáva od Fica vysvetlenie

Exminister školstva Eugen Jurzyca, ktorý bol na čele rezortu počas vlády Ivety Radičovej, v prvom rade očakáva, že premiér vysvetlí, prečo došlo na poste ministra k výmene. „Aby bolo vidno, čo treba naprávať vo zvyšku volebného obdobia, či tam boli vôbec nejaké problémy a ktoré to boli. Pretože takto nemáme signál, o čo vlastne pôjde vo zvyšku volebného obdobia,“ hovorí Jurzyca.

Od nového ministra očakáva, že zabezpečí viac informácií pre študentov, rodičov aj učiteľov. Napríklad, že sa vráti k zverejňovaniu nástupných platov absolventov vysokých škôl. Potrebné je tiež podľa neho rokovať v Bruseli o voľnejších predpisoch pre odmeňovanie učiteľov z eurofondov. „Očakávam tiež, že sa bude pri rozhodnutiach viac spoliehať na tvrdé dáta a ich analýzy a menej na to, čo sa šušká po školstve,“ dodáva exminister školstva.

Treba pomáhať slabším školám

Pellegrini by mal tiež podľa neho riešiť veľké rozdiely v kvalite základných škôl, keď výrazne zaostávajú školy s vyšším počtom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Ucitel skola skolaci
Foto: SITA/Diana Černáková

„Treba presne zmerať, ktoré školy sú na tom oveľa lepšie, ktoré oveľa horšie a potom pomáhať tým slabším školám napríklad cez eurofondy, napríklad vysielaním učiteľov na stáže z lepších škôl na slabšie školy,“ dodáva Jurzyca.

Bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD) vymenoval za ministra školstva prezident Andrej Kiska vo štvrtok po tom, čo jeho predchodca Dušan Čaplovič podal po viac ako dvoch rokoch vo funkcii demisiu. Nový minister školstva po štvrtkovom vymenovaní vyhlásil, že chce z rezortu školstva spraviť modernú, flexibilnú a dynamickú organizáciu.

Podľa vlastných slov sa bude snažiť, aby sa prijal taký rozpočet, ktorý by umožnil zvyšovanie platov učiteľov v nasledujúcom roku. Podľa neho však nebude ľahké navršovať sumu pre školstvo, a to pre dlhovú brzdu.

„Predpokladám, že Peter Pellegrini vzhľadom na to, že odchádza z rezortu financií, veľmi dobre vie, kde sa nachádzame, aké sú možností,“ povedal o navyšovaní peňazí pre školstvo minister financií Peter Kažimír pred štvrtkovým mimoriadnym rokovaním vlády. Tiež pri tom upozornil na dlhovú brzdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaDušan ČaplovičEugen JurzycaPavel ondekPeter KažimírPeter PellegriniVladimír Crmoman
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR