Slováci podľa biskupa Lacha strácajú vieru a tým aj identitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cyril metod
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. júla (SITA) – Svätí Cyril a Metod, ak by mali prísť dnes opäť na Slovensko, by mali podľa gréckokatolíckeho pomocného prešovského biskupa Milana Lacha doniesť opäť kresťanskú vieru. Ako povedal Lach pre agentúru SITA, vieru totiž v súčasnosti strácame a tým strácame svoju identitu.

Svätí bratia by Slovákom mali podľa neho doniesť lásku, vzájomné odpustenie, doprianie tomu druhému, ak sa má lepšie ako ja a viac citlivosti pre druhého človeka, ktorý má ťažkosti a nevie ako z nich von.

Želá si, aby doniesli ľuďom nádej

Cyril a Metod
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

„Želám si, aby doniesli ľuďom nádej, že má zmysel žiť a chrániť život od počatia až po dôstojnú prirodzenú smrť. Dôstojnosť muža a ženy v manželstve považovať za niečo, čo by sa nemalo spochybňovať, ale naopak všetkými možnosťami podporovať, či už na úrovni štátnych zákonov, kultúry a podobne,“ dodal biskup.

Podľa podpredsedníčky NR SR Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) by mali byzantskí súrodenci doniesť opätovne politickú kultúru. Ako povedala pre agentúru SITA, svätí bratia boli diplomati a diplomacii učili aj našich predkov, učili ich kultúrne vystupovať.

„Konštantín a Metod sa pri svojej misii snažili nájsť, čo spájalo aj vtedy rozdelený svet. Snažili sa nájsť porozumenie medzi rozdelenými časťami bývalej Rímskej ríše. Akoby už vtedy cítili, že to napätie medzi Východom a Západom bude v budúcnosti veľkým problémom tohto kontinentu,“ zdôraznila.

Slovensko opäť rieši otázku identity

Podľa poslanca NR SR za KDH Pavla Abrhana by Cyril a Metod dnes mohli priniesť vieru a písmo. „Vieru a písmo. Vieru, ktorú by každý žil a písmo, ktorému by každý rozumel,“ povedal Abrhan dnes pre agentúru SITA s tým, že dnes je čas, aby vieru a písmo niekto opäť priniesol. „Aby na Slovensku existovala viera, ktorá by bola dôveryhodná a presvedčivá a aby existovalo písmo, ktorému by každý rozumel,“ dodal.

Slovensko dnes podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku opäť rieši otázku svojej identity ako v 9. storočí. „Opäť sú tu veľkí mocenskí hráči na Východe i Západe. Sme súčasťou Európy, ale nechceme sa v nej stratiť. A bez debaty, to, čo nás robí tým, čím sme, je naša viera a kultúra,“ povedal Vašečka dnes pre agentúru SITA. Podľa neho dnešnými Cyrilmi a Metodmi sú teda tí, ktorí obnovujú našu vieru a kultúru. „Písmo ešte máme,“ konštatoval.

Cyril a metod
Foto: wikipedia.com

Podľa Bugára by mali doniesť korbáč

Cyril a Metod by podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára mali dnes na Slovensko doniesť korbáč. „Máme síce v ústave cyrilometodské dedičstvo, ale nie je bežné na Slovensku už keď nie robiť druhému dobre, tak aspoň mu nerobiť zle. Takže okrem toho, čo doniesli vtedy, by mali doniesť aj toto,“ povedal Bugár v sobotu pre agentúru SITA.

Na Slovensku sviatok Cyrila a Metoda oslavujeme 5. júla. Štátnym sviatkom si pripomíname slovanských vierozvestov, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku a preložili do staroslovienčiny liturgické a biblické texty. Svätí Cyril a Metod boli tiež vyhlásení za spolupatrónov Európy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Cyril a Metod