Video: Sagan začal Tour druhým miestom, Cavendish spadol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Sagan
Peter Sagan skončil v úvodnej etape 101. ročníka Tour de France na druhom mieste, v závrečnom špurte bol najrýchlejší Marcel Kittel. Foto: acebook.com/letour

HARROGATE 5. júla (WEBNOVINY) – Nemec Marcel Kittel sa stal prvým držiteľom žltého dresu lídra cyklistickej Tour de France, keď vyhral úvodnú sobotňajšiu etapu na anglickom území z Leedsu do Harrogate (190,5 km). V záverečnom hromadnom špurte sa jazdec tímu Giant Shimano presadil pred Slovákom Petrom Saganom z Cannondale a Litovcom Ramunasom Navardauskasom z Garminu-Cervelo.

Všetky informácie z Tour de France nájdete

—–> TU

Rovnaké poradie ako v etape je aj celkovo. Sagan je v hodnotení bodovacej súťaže o zelený dres vďaka bodom z rýchlostnej prémie i cieľového šprintu na 2. mieste za Kittelom. Obaja majú po 45 bodov. Slovák je po úvodnej etape držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

Obrazom: Záverečný špurt prvej etapy poznačil pád

Podľa predpokladov zviedli o prvý žltý dres súboj najlepší šprintéri, ich tímy od úvodu kontrolovali čelo pelotónu. Po slávnostnom štarte, o ktorý sa postarali princovia William a Harry a vojvodkyňa z Cambridgu Kate Middletonová, sa zrodil prvý únik 101. ročníka. Vyprovokoval ho najstarší muž pelotónu Jens Voigt, ku ktorému sa pridali Nicolas Edet a Benoit Jarrier. Trio si vypracovalo na pokojne jazdiaci balík trojminútový náskok.

Tour de France
Foto: Tour de France

Šprintéri boli prvýkrát v akcii na rýchlostnej prémii 113 km pred cieľom, kde bol Peter Sagan šiesty a získal desať bodov do súťaže aktivity. Po prémii sa Voigt osamostatnil na čele a vypracoval si na pelotón päťminútový náskok. Nemec si vybojoval dres s červenými bodmi pre najlepšieho vrchára a jeho aktivita sa skončila na približne 130. km. Potom sa už začal taktický boj.

Video: Dramatický záver prvej etapy

https://www.youtube.com/watch?v=UYlMANhH_iw

Okrem jazdcov Omega Pharma-Quick Step a Lotto-Belisol boli vpredu aj cyklisti Tinkoff-Saxo a nechýbal tam ani Peter Sagan s kolegami z Cannondale. Rozhodovalo sa v taktickom závere do mierneho kopca v Harrogate. Kilometer pred cieľom nastúpil Fabian Cancellara, ale napokon nestačil záveru šprintérov. Asi 300 m pred cieľom spadol Mark Cavendish. Záver ovládol Kittel.

Video: Najkrajšie momenty prvej etapy

EN – Summary – Stage 1 (Leeds > Harrogate) by tourdefrance

Dvadsaťšesťročný jazdec tímu Giant Shimano dosiahol piate víťazstvo na Tour v kariére po štyroch minuloročných a rovnako ako vlani sa v druhej etape oblečie do žltého trička.

Výsledky – cyklistické preteky Tour de France:

1. etapa (Leeds – Harrogate, 190,5 km): 1. Marcel Kittel (Nem.) Giant Shimano 4:44:07 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Ramunas Navardauskas (Lit.) Garmin-Sharp, 4. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 5. Michael Rogers (Aus.) Tinkoff-Saxo, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 7. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 8. Sep Vanmarcke (Belg.) Belkin, 9. José Rojas Gil (Šp.) Movistar, 10. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, … 45. Peter Velits (SR) BMC Racing – všetci čas ako víťaz.

Poradie po prvej etape: 1. Marcel Kittel (Nem.) Giant Shimano 4:44:07 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Ramunas Navardauskas (Lit.) Garmin-Sharp, 4. Bryan Coquard (Fr.) Europcar, 5. Michael Rogers (Aus.) Tinkoff-Saxo, 6. Christopher Froome (V. Brit.) Sky, 7. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 8. Sep Vanmarcke (Belg.) Belkin, 9. José Rojas Gil (Šp.) Movistar, 10. Michael Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, … 45. Peter Velits (SR) BMC Racing – všetci rovnaký čas.

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Kittel (Nem.) 45 bodov, 2. Sagan (SR) 45, 3. Coquard (Fr.) 39

Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Voigt (Nem.) 4 body, 2. Jarrier 1, 3. Edet (obaja Fr.) 1.

Jazdci do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 4:44:07, 2. Coquard, 3. Delaplace (obaja Fr.) obaja rovnaký čas

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander KristoffChristopher FroomeFabian CancellaraJens VoigtMarcel KittelMark CavendishMichael RogersPeter SaganPeter Velits