Slovákov čaká tropický deň, v utorok hrozia búrky s krúpami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Leto, pocasie, dovolenka, kupanie, bazen
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Nový pracovný týždeň odštartuje slnečné a tropické počasie, teplota dosiahne až 33 stupňov Celzia.

Môže za to oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá sa nachádza nad strednou Európou. Súčasne od juhozápadu k nám pokračuje prílev veľmi teplého vzduchu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

V pondelok bude jasno až polooblačno. V popoludňajších hodinách hrozia na severe pri zväčšenej oblačnosti prehánky a búrky. V noci ojedinele, cez deň na väčšine územia, takisto hrozia prehánky alebo dážď.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať medzi 27 a 33 stupňami Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 metrov dosiahne okolo 19 stupňov.

Nad krajinou by sa mal preháňať slabý až mierny premenlivý vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu.

Meteorológovia predpokladajú, že spadnú tri milimetre zrážok, počas búrok aj do 15 milimetrov.

Počasie
Foto: Shmu.sk

Zmena nastane v utorok a v stredu, kedy meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Na utorok platí varovanie pre oblasť západného Slovenska. Úhrn zrážok môže dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a búrky môžu byť sprevádzané vetrom o rýchlosti 15 až 21 metrov za sekundu.

Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj krúpy. Tento stav má trvať od 11:00 do približne 20:00. V stredu platí výstraha pre územie stredného a východného Slovenska. Úhrn zrážok môže predstavovať 20 až 40 milimetrov a búrky môžu byť sprevádzané vetrom o rýchlosti 15 až 21 metrov za sekundu. Takisto sa ojedinele môžu vyskytnúť krúpy. Tento stav má trvať od 10:00 do približne 19:00

Cez deň bude polooblačno, od západu začne pribúdať oblačnosť. Cez deň sa miestami vyskytnú aj búrky s krúpami. Denná teplota vystúpi na 27 až 33 stupňov Celzia, fúkať bude juhovýchodný až južný vietor rýchlosťou 5 až 20 kilometrov za hodinu, na juhozápade bude okolo fúkať rýchlosťou okolo 30 kilometrov za hodinu.

Vystraha
Foto: Shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať