Tento rok odobrali Slovákom v Británii už takmer 50 detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dieťa dievča
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Z detí, ktoré sociálne úrady v zahraničí odoberú slovenským rodičom, sa do biologických rodín naspäť vracia 70 percent z nich.

Desať percent detí počas konania dosiahne plnoletosť, desať percent detí umiestnia do domovov na Slovensku a desať percent detí je osvojených, keďže rodina o ne nemá záujem, respektíve ho nemajú samotné deti. Na tlačovej besede to v pondelok uviedla riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrea Cisárová.

V roku 2012 vo Veľkej Británii podľa Cisárovej odobrali slovenským rodičom 116 detí, centrum sa vo všetkých prípadoch snažilo vrátiť deti späť do biologických rodín, čo sa väčšinou podarilo.

Rezort častejšie komunikuje s britskými úradmi

V roku 2013 sa v Británii viedlo 72 konaní voči odobratým slovenským deťom, k adopcii sa pristúpilo v štyroch prípadoch. V tomto roku v Británii zatiaľ Slovákom odobrali 46 detí, 17 detí sa už podarilo vrátiť biologickej rodine. V drvivej väčšine sú deti podľa Cisárovej odoberané preto, lebo rodičia sa o nich nevedia postarať.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vyzdvihol, že rezort v ostatných rokoch zintenzívnil komunikáciu s britskými úradmi, kde komunikujú medzi sebou priamo sociálne úrady, ktoré riešia jednotlivé prípady.

„Vždy sa snažíme, aby sa dieťa vrátilo do biologickej rodiny,“ konštatoval minister. Slovenská strana rovnako presadzuje prijatie memoranda medzi SR a Veľkou Britániou k tejto problematike, ktoré by ešte viac zefektívnilo spoluprácu úradov oboch štátov a dalo jej administratívne základy. Text memoranda teraz posudzuje britská strana, ak by s ním boli nejaké problémy, Richter je pripravený vycestovať do Británie a doriešiť finálnu podobu dokumentu.

Minister považuje Nicholsonovej aktivitu za neúprimnú

Richter rovnako odmieta populizmus a politikárčenie v téme ochrany detí. Exminister spravodlivosti Jozef Mihál a bývalá štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová podľa jeho slov nevenovali žiadnu pozornosť činnosti Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí.

Nicholsonovej aktivity, ktorá minulý týždeň zvolala mimoriadne zasadnutie ľudskoprávneho výboru k ochrane detí vo Veľkej Británii považuje minister za neúprimné. S parlamentom i výborom je Richter pripravený naďalej spolupracovať, problematike odoberania detí pre sociálnu situáciu v rodinách podľa neho patrí aj na pôdu národnej rady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterJozef MihálLucia Nicholsonová