Fico chce chrániť vodu v ústave, opozíciu vyzval na podporu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert fico
Premiér Fico sa vraj do prezidentského paláca nehodí. Podľa Pavla Freša nie je ani len dobrým premiérom. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Vláda plánuje novelizovať Ústavu SR s cieľom zákazať vývoz pitnej, minerálnej a geotermálnej vody za hranice Slovenska. Informovali o tom v utorok na tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico spoločne s ministrom životného prostredia Petrom Žigom.

Výnimky budú podľa Fica možné len v prípade extrémnych humanitárnych situácií.

Vodu majú ochrániť v ústave

Novelizácia sa má týkať článku 4 Ústavy SR, ktorý sa zaoberá nerastným bohatstvom. Podľa Fica je to prvýkrát, keď sa vláda SR seriózne zaoberá ochranou vodných zdrojov a dúfa, že sa po schválení novely skončí akákoľvek polemika o zámeroch vodu vyvážať. Zároveň vyzval opozíciu, aby pripravovanú novelu ústavy podporila.

Zákazu má podliehať vývoz vody potrubím a cisternami, nie vývoz balených vôd. Vláda podľa Fica predloží znenie novely ústavy parlamentu po tom, ako v prvom čítaní prejde novelizácia vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia. Ministerstvo v novele zákona označuje vodu za strategickú surovinu a navrhuje, aby akýkoľvek vývoz minerálnej alebo pitnej vody z územia Slovenska podliehal povoleniu vlády SR.

Možný je vývoz bez povolenia

V súčasnosti je totiž podľa ministerstva možný vývoz vody bez povolenia. Návrh novely zákona kritizovala opozícia, napríklad strany NOVA a OĽaNO. Podľa nich práve novela pripraví podmienky na to, aby vláda vydávala povolenia na vývoz vody do zahraničia.

To podľa nich v súčasnosti možné nie je. OĽaNO spustilo proti vývozu vody aj petičnú akciu. SDKÚ-DS žiada Roberta Fica, aby odolal tlaku lobistov a návrh zákona o vodách stiahol z rokovania NR SR. Fico konanie opozície označil za nepochopiteľné a obvinil ju z klamstiev. Hlasovanie o novele ústavy podľa neho ukáže, či má opozícia skutočný záujem chrániť slovenskú vodu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico