Sudcovia chcú bojovať proti previerkam, Únii sa nepozdávajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spravodlivosť, justícia
Foto: en.wikipedia.org

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Zástupcovia slovenských sudcov sa nevzdajú v boji proti chystaným previerkam sudcov ani vtedy, ak by neuspeli na Ústavnom súde SR.

„Vyvinieme maximálny tlak cez medzinárodné orgány, ako napríklad v Maďarsku alebo Srbsku, ktorý bol tak silný, že nakoniec boli takéto sporné ustanovenia z ústavy vypustené,“ povedala na tlačovej besede prezidentka združenia Sudcovia za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková. Podľa nej by v prípade neúspechu na ústavnom súde zostala jediná cesta vytvoriť tlak na parlament cez Európsku komisiu či Benátsku komisiu.

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska tvrdí, že podanie vykonávacích predpisov k bezpečnostným previerkam na Ústavný súd SR už riešia. „Budeme spolupracovať tak, aby Ústavný súd SR rozhodol čo najskôr a pozastavil účinnosť týchto zákonov,“ uviedla. Ústavné zmeny, ktoré počítajú s previerkami, nadobudnú účinnosť 1. septembra. Podľa Javorčíkovej ich môže pred týmto dátumom napadnúť na Ústavnom súde SR napríklad verejná ochrankyňa práv alebo opoziční poslanci.

Poradný orgán Únie nesúhlasí s previerkami

Lustrácie všetkých sudcov vo výkone funkcie nie sú v súlade s medzinárodnými normami, konštatuje Poradná rada európskych sudcov (CCJE). Slovenská členka tohto poradného orgánu Rady Európy Alena Poláčková požiadala inštitúciu, aby sa vyjadrila k bezpečnostným previerkam sudcov, ktoré zavádza novela Ústavy SR.

„Stále funkčné obdobie sudcov, ktoré je základným prvkom ich nezávislosti, je neprimerane spochybnené a ohrozené, ak sú bez konkrétneho a dôvodného podozrenia iniciované previerky sudcov,“ uvádza sa v stanovisku CCJE, ktoré agentúre SITA poskytla Poláčková.

Poradná rada európskych sudcov tiež konštatuje, že Slovenská republika je už dlhé roky právnym štátom a v súčasnej dobe neexistuje žiadna porevolučná zmena od totalitného režimu k demokratickému štátu, ktorá by použitie týchto prostriedkov vo výnimočných prípadoch mohla ospravedlniť.

Porušenie nezávislosti súdnictva

Poradný orgán Rady Európy sa tiež kriticky vyjadril k zhromažďovaniu materiálov tajnou službou pri rozhodovaní, či sudcovia spĺňajú nevyhnutné požiadavky. „Akýkoľvek pokus o použitie materiálov získaných tajnými službami spôsobom, ktorý tieto inštitúcie obvykle používajú, proti sudcom, je nepochybne vážnym porušením nezávislosti súdnictva,“ uvádza CCJE.

Poradná rada európskych sudcov bola zriadená Výborom ministrov Rady Európy v roku 2000 ako poradný orgán Rady Európy pre statusové otázky európskych sudcov. K pripomienkam k novele Ústavy SR a plošným previerkam sudcov chystá dnes popoludní tlačovú besedu Poláčková spolu s prezidentkou Združenia sudcov Slovenska Danou Bystrianskou a prezidentkou združenia Sudcovia Za otvorenú justíciu Katarínou Javorčíkovou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia