Starý sklad chemických zbraní v Iraku je v rukách teroristov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak
Foto: SITA/AP

NEW YORK 8. júla (WEBNOVINY) – Iracká vláda stratila kontrolu nad jedným z bývalých skladov chemických zbraní, ktorého sa zmocnili „ozbrojené teroristické skupiny“ a znemožnili jej tak splniť medzinárodné záväzky týkajúce sa zničenia toxínov.

Organizáciu Spojených národov na to upozornil veľvyslanec krajiny Muhammad Alí al-Hakím, ktorého list adresovaný generálnemu tajomníkovi Panovi Ki-munovi zverejnili v utorok. Zariadenie Mutanná ležiace severne od Bagdadu podľa neho padlo do rúk ozbrojencov ešte 11. júna, na čo vedenie prostredníctvom kamerového systému sledovalo „rozkrádanie časti vybavenia“.

Útočníci následne kamerový systém vyradili z prevádzky, uvádza al-Hakím, ktorý žiada ostatných členov OSN o „pochopenie terajšej neschopnosti Iraku plniť svoje záväzky týkajúce sa zničenia jadrových zbraní pre zhoršenie bezpečnostnej situácie“.

Iracká vláda momentálne čelí povstaniu pod vedením sunnitskej fundamentalistickej skupiny Islamský štát, ktorá získala kontrolu nad rozsiahlymi časťami Iraku ako aj susednej Sýrie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Muhammad Ali