Terorista, ktorý odpálil bombu v Košiciach, dostal 25 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pred košickým fastfoodom vybuchla bomba, muža budú pozorovať
Podomácky vyrobená bomba uložená v odpadkovom koši vybuchla podvečer 28. decembra 2011 na Ulici protifašistických bojovníkov v Košiciach pri objekte rýchleho občerstvenia. Bratislava, 29. december 2011. Foto: SITA/KR PZ Košice

KOŠICE 10. júla (WEBNOVINY) – Obžalovaného ekologického teroristu Ladislava K. na trest odňatia slobody nepodmienečne na 25 rokov s najprísnejším stupňom stráženia odsúdil dnes Okresný súd Košice I.

Súčasne mu uložil ochranný dohľad na 36 mesiacov. Rozsudok nie je právoplatný, pretože obhajoba sa proti rozsudku odvolala priamo na pojednávaní. Okresný súd štvrtkovým verdiktom potvrdil svoj verdikt spred roka.

Obhajoba sa však odvolala na košický krajský súd a ten vrátil vec okresnému súdu a nariadil vypracovanie kontrolného odborného psychiatrického posudku znaleckou organizáciou.

Dôkazy preukázali teroristovu vinu

Ako v stručnom odôvodnení uviedol predseda senátu, dôkazy nad všetku pochybnosť preukázali, že obžalovaný skutky spáchal. Senát vzal do úvahy aj kontrolný psychiatrický posudok vypracovaný znaleckou organizáciou, v ktorom sa konštatovalo, že obžalovaný netrpí takou duševnou poruchou, ktorá by znižovala jeho príčetnosť, schopnosť ovládať svoje konanie a rozpoznať nebezpečnosť svojho konania.

Súd uznal obžalovaného Ladislava K. za vinného vo všetkých desiatich bodoch obžaloby – zo zvlášť závažného zločinu terorizmu, nedovoleného ozbrojovania a ďalších trestných činov. Predseda senátu poukázal aj na skutočnosť, že obžalovaný neprejavil nijakú ľútosť. Navyše uviedol, že tento hnusný štát ho môže aj zavrieť, nič nedosiahne, lebo má nasledovníkov. Obžalovaný uviedol, že je vo vojne s týmto štátom, že vážne plánoval vraždiť.

Na výzvu predsedu senátu, aby sa vyjadril k rozsudku, obžalovaný Ladislav K. nereagoval. Rovnako ani po skončení pojednávania. Iba jeho obhajkyňa podala odvolanie. Novinárom uviedla, že odvolanie znova oprie o zníženú príčetnosť obžalovaného v dôsledku duševnej poruchy schizotypie.

Prokurátor je s rozsudkom spokojný

„Som v podstate spokojný s rozsudkom o to viac, že v tejto kauze išlo nielen o uznanie viny, ale aj o uznanie právnej kvalifikácie obzvlášť závažného zločinu terorizmu prvý raz v histórii slovenského trestného práva. Súčasne tu šlo aj o obranu znaleckého dokazovania, ktoré sa podarilo obhájiť a má to veľký význam do budúcna,“ uviedol prokurátor.

Obhajoba nepostupovala korektne, keď na krajský súd podala nový znalecký posudok bez vedomia prokurátora a na jeho základe krajský súd zrušil pôvodný verdikt okresného súdu a vrátil mu vec na ďalšie konanie.

Ladislav uložil bombu medzi odpadky

Podľa obžaloby a pôvodného rozsudku spáchal Ladislav K. bombový útok ako aj ďalšie činy vrátane výroby výbušnín, nedovoleného ozbrojovania, vydierania či zastrašovania obyvateľstva a predstaviteľov štátu. Podomácky vyrobená bomba, uložená v odpadkovom koši, vybuchla podvečer 28. decembra 2011 pri rýchlom občerstvení na košickej Ulici protifašistických bojovníkov.

Zhodou šťastných okolností nikto neutrpel zranenie, explózia spôsobila len materiálne škody. Obžalovaný zaslal aj listové bomby veterinárnemu lekárovi, ktorý v Košiciach vykonáva asanačnú službu, aj na Univerzitu veterinárneho lekárstva. Ani tie si našťastie nevyžiadali ľudské obete. Obžalovaný tieto skutky páchal v mene ochrany životov psov, podľa neho má život psa väčšiu cenu, ako život človeka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav K.