Reči o priestore pre liberálov v NOVA sú podľa Jozefa Kollára frázy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kollárovci zamávali Richardovi Sulíkovi
Jozef Kollár Foto: SITA/Diana Černáková

NOVA na konci júna zmenila na návrh predsedu strany Daniela Lipšica stanovy. V strane sa zrušili frakcie, vrátane liberálnej. Jej členovia avizovali stretnutie, po ktorom majú oznámiť svoj postoj k politickej budúcnosti. Predseda zaniknutej Frakcie liberálov Jozef Kollár avizuje stretnutie jej členov.

Naďalej platí, že sa stretnú členovia občianskeho združenia Liberálna dohoda a členovia dnes už zaniknutej Liberálnej frakcie NOVA. Chceme sa stretnúť na budúci týždeň v piatok vo Vyhniach a diskutovať o tom ako ďalej. Je korektné a slušné, aby sme o našom postupe nerozhodovali v zadymených kaviarňach, ale po zrelej úvahe a diskusii s približne sto ľuďmi. To sú ľudia, keďže som predsedom občianskeho združenia Liberálna dohoda, za ktorých cítim zodpovednosť. Preto nechcem, aby rozhodnutie o tom ako ďalej, bolo vykreované v skupine štyroch, alebo piatich ľudí. Nech je naozaj výsledkom pokojnej úvahy celej skupiny liberálov.

Komunikujete s Lipšicom za posledné dva týždne?

Už som v živote niečo preskákal. Nikdy mojim cieľom nebolo za sebou páliť mosty. Nemám dôvod s ním nekomunikovať. Nemusíme vo všetkom zdieľať rovnaký názor, ale to neznamená, že nemáme spolu komunikovať. Nikto totiž nevie, čo bude po roku 2016 a koho s kým parlamentné voľby spoja. Mám dobré vzťahy s Richardom Sulíkom a verím, že rovnako dobré vzťahy zostanú aj s Lipšicom a to bez ohľadu na rozhodnutie liberálov.

Ako vnímate rozhodnutie Lipšica zmeniť stanovy?

Mňa jeho rozhodnutie veľmi prekvapilo. Nepovažujem ho za korektné. Zmenou stanov totiž padol kľúčový princíp, na ktorom bola fúzia vystavaná. Ten spočíval v tom, že v strane budú tri frakcie – liberálna, konzervatívna a občianskodemokratická. Predsedovia frakcií mali právo veta na zostavenie programu pre parlamentné voľby, eurovoľby, kandidátky do parlamentných volieb a eurovolieb. Možno som mal ambície nad očakávania, aby sa po našom odchode z SaS vytvoril veľký trojuholník – Procházka, Lipšic, Kollár. Mojou najvyššou prioritou bolo po odchode z SaS vytvoriť takú novú Slovenskú demokratickú koalíciu (SDK), ako zárodok rieky, v ktorej by sa atomizovaná pravica začala postupne spájať.

To sa nepodarilo.

Beriem to na vedomie. Preto sme pristúpili na druhú možnosť spojenia NOVA a Liberálna dohoda.

Stretnutie Kollára so Sulíkom
Foto: SITA/Diana Černáková

Ani to sa nepodarilo.

Pre mňa je kľúčové dodržiavanie dohôd. Keď sme si fúziu vystavali na nejakom kľúčovom princípe, ktorý vznikol po vzájomnej dohode, tak aj jeho modifikácia by mala byť výsledkom vzájomnej dohody. Nie jednostranného vypovedania. Preto to rozhodnutie bolo pre mňa prekvapivé. Považujem ho za neférové. Rozhodnutie Lipšica považujem za jeden z faulov v politike.

Čo to teda pre liberálov v NOVA znamená?

Môžeme počúvať rôzne vyhlásenia Lipšica o tom, že liberáli majú stále v hnutí priestor. Ťažko však hovoriť o nejakom priestore. Bol dohodnutý kľúčový princíp, na ktorom bola postavená fúzia. Tento princíp zanikol. Všetky reči o zotrvávajúcom priestore pre liberálov v NOVA sú frázami. Mojou snahou vždy bolo vytvárať zárodky spájania. Pravica je tak fragmentovaná, že ak tu po roku 2016 nechceme mať vládu jednej strany, alebo vládu Smeru s jednou kolaborujúcou stranou, tak treba čím skôr začať vnímať potrebu spájania. Do parlamentných volieb veľa času nezostáva.

Lipšic povedal, že zmenou stanov chcel dosiahnuť vyššiu akcieschopnosť strany.

Za rok som nezažil ani jednu konkrétnu udalosť, kde by existencia troch frakcií vytvorila nejaký blokačný mechanizmus, alebo viedla k nedohode. Asi mal Lipšic od fúzie nereálne očakávania. Ak si myslel, že preferencie pôjdu hore raketovo, to sa nenaplnilo. Možno je to u neho istá miera frustrácie, že sa jeho očakávania nenaplnili. Keď sa niečo nenaplní po dvanástich mesiacoch, netreba pristupovať k nezvratným rozhodnutiam. Bolo potrebné zabojovať.

Čo teda liberáli v NOVA urobia?

Bol by som nekorektný, ak by som začal špekulovať, aká je pravdepodobná miera odchodu a kam. Za posledné štyri roky došlo k bulvarizácii politiky a ja k tomu nechcem prispievať.

Hovorí sa, že Juraj Droba by sa mal vrátiť do SaS.

K tomu, či prebiehajú rozhovory Drobu s niekým z iných politických strán, sa nemám potrebu vyjadrovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef KollárJuraj Droba
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina