KDH odložilo hlasovanie o nedeli, poslanci už majú prázdniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Potraviny
Foto: Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 11. júla (WEBNOVINY) – Hoci Kresťanskodemokratické hnutie považuje za veľký problém, že množstvo ľudí pracuje v obchodoch počas nedieľ, hlasovanie o zákone, ktorý by nedeľnú prácu v maloobchode zakázal, kresťanskí demokrati odložili až na septembrovú schôdzu národnej rady.

Pôvodne mal parlament o novele Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci za KDH zavrieť obchody počas nedieľ a štátnych sviatkov, hlasovať v piatok. Rozprava k návrhu trvala dva dni. Poslanci za KDH však pred hlasovaním požiadali, aby o návrhu rozhodoval parlament až o dva mesiace.

Poliačik s figeľovcami nesúhlasí

Práca v nedeľu, pokiaľ nie je nevyhnutná, je podľa KDH znakom chudoby, nie bohatstva.

VIAC NÁJDETE TU.

Poslanec za SaS Martin Poliačik upozornil, že ak by KDH vedelo presvedčiť všetkých veriacich, aby v nedeľu nenakupovali, obchody by zostali prázdne a zavreli by ich. Ak to však KDH nedokáže, nemalo by svoje videnie sveta vnucovať všetkým.

Liberál Jozef Mihál zdôraznil, že ak to KDH myslí s návrhom vážne, mala by sa zakázať akákoľvek práca v nedeľu, nielen v maloobchode.

Parlament
Foto: SITA/Marián Peiger

Kolesíka dostihol zlý zákon

Podľa poslanca za Smer-SD Andreja Kolesíka by nedeľný zákaz predaja pripravil o prácu asi 3500 ľudí, prevažne žien, ktoré v maloobchode pracujú. Kresťanskí demokrati Kolesíkovi oponovali, že jeho pozmeňujúci návrh, ktorým poslanec Smeru-SD obmedzil ambulantný predaj, by pripravil o prácu 10-tisíc ľudí.

Poslanec kresťanských demokratov Alojz Přidal pripomenul, že v mnohých štátoch je voľná nedeľa chránená zákonom. „Vo východoeurópskych štátoch je obrovský atak na nedeľu,“ uviedol.

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku súčasťou kultúrneho spôsobu života v Európe je voľná nedeľa bez práce. Voľná nedeľa má podľa neho veľký význam nielen pre zdravie pracujúcich, ale aj pre život rodín s deťmi.

Poslanci majú do septembra prázdniny

Hlasovaním o správe o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2013, správe o stave a vývoji finančného trhu za rok 2013, správe o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2013 a výročných správach politických strán a politických hnutí za rok 2013 uzatvorili poslanci 36. schôdzu Národnej rady SR.

Zákonodarcom sa tak začali parlamentné prázdniny. Najbližšie sa stretnú na schôdzi, ktorá sa začína 9. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef MihálMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNR SR Národná rada Slovenskej republiky