Procházkova Sieť chce zákon o ochrane národnej bezpečnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radoslav Procházka
Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka počas tlačovej konferencie na tému: Detektor a audit prezidentskej kampane, na košickej Hlavnej ulici. Foto: SITA/Jozef Jarošík

PEČEŇADY 14. júla (WEBNOVINY) – Strana Sieť Radoslava Procházku príde do Národnej rady SR s návrhom zákona o ochrane národnej bezpečnosti v oblasti zahraničných investícií.

Zákon má umožniť vláde zastaviť predaj strategických podnikov, ak by to mohlo mať vážne dôsledky pre národnú bezpečnosť. Strana reaguje na situáciu v Slovenských elektrárňach, ktoré chce spoločnosť Enel predať, pričom jedným z možných záujemcov je ruská spoločnosť Rosatom.

Riziko pre Slovensko

Podľa strany Sieť by Slovenská republika pri podnikoch so strategickým významom pre národnú bezpečnosť mala mať právo na informácie o skutočnom vlastníkovi, pri predaji by mala dostať informácie o budúcom vlastníkovi a v prípade významného bezpečnostného rizika by mohla predaj zablokovať.

„V prípade, že sa koncentruje ovládanie kľúčového priemyslu v rukách podnikov, ktorých oficiálne deklarovaným poslaním je ochrana národných záujmov iného štátu s veľmocenskými ambíciami, tak to pre Slovenskú republiku predstavuje riziko,“ povedal Procházka na tlačovej konferencii v Pečeňadoch, pred chladiacimi vežami jaslovskobohunickej jadrovej elektrárne.

Koncentrácia moci

Práve ruský Rosatom podľa Siete ako svoje poslanie deklaruje bránenie ruských národných záujmov v obrane, jadrovej bezpečnosti a jadrovej energii. Významným bezpečnostným rizikom by bolo aj koncentrovanie moci jednou spoločnosťou, jedným vlastníkom alebo štátom v oblasti energetiky, obrany, prírodných zdrojov a podobne.

Návrh zákona o ochrane národnej bezpečnosti však podľa poslanca NR SR Miroslava Beblavého nebude namierený ani proti konkrétnemu štátu, ani proti konkrétnemu priemyslu alebo proti jadrovej energetike. Jeho podstatou má byť ochrana základných prvkov ekonomickej zvrchovanosti a národnej bezpečnosti Slovenskej republiky. Do parlamentu ho chce strana Sieť predložiť už v septembri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radoslav Procházka
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky