Učiteľ Žarnay požiadal o pomoc nadáciu Zastavme korupciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zarnay
Poslanec OĽaNO Ján Mičovský (vpravo) a košický učiteľ Oto Žarnay (vľavo) podali trestné oznámenie ešte v marci, polícia však stíhanie nezačala. (archívne foto) Foto: SITA/Ivan Fleischer

KOŠICE 14. júla (WEBNOVINY) – Zrejme medzi prvými sa na nadáciu Zastavme korupciu obrátil prepustený učiteľ košickej Obchodnej akadémie Polárna Oto Žarnay. Ako pre agentúru SITA Žarnay povedal, urobil tak po tom, čo košické obvodné oddelenie polície Nad jazerom odmietlo jeho trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, v ktorom poukázal na netransparentnosť a míňanie peňazí na právne služby a ďalšie nedostatky v hospodárení školy.

„Chcem vás požiadať v tejto veci o pomoc, pretože všetky moje doterajšie pokusy o odhalenie korupcie, potrestanie zodpovedných a dosiahnutie spravodlivosti zlyhali,“ píše Žarnay v liste.

Nadácia chce obmedziť korupciu

Nadáciu Zastavme korupciu, ktorej internetová stránka na podávanie podozrení z korupcie zastavmekorupciu.sk. funguje od piatka minulého týždňa, založili podnikatelia Miroslav Trnka (spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti ESET) a Michal Bláha (podnikateľ v reklame).

Snahou je čo najviac obmedziť korupciu pri nakladaní s verejnými financiami. Nadácia chce vytvoriť organizačné, právne a finančné zázemie pri ochrane a podpore oznamovateľov korupcie. Na nadáciu sa môžu občania obrátiť v prípade podozrenia na korupčné správanie, podvody a machinácie s verejnými peniazmi.

Ota Žarnaya, bývalého učiteľa a predsedu školskej rady z Obchodnej akadémie Polárna 1 v Košiciach, prepustili potom, čo upozornil na nehospodárne vynakladanie finančných prostriedkov, čo neskôr potvrdila aj kontrola z Útvaru hlavného kontrolóra Košického samosprávneho kraja, ktorý dal podnet na Správu finančnej kontroly. Doposiaľ neboli voči nikomu vyvodené dôsledky.

Žarnayovi nepomáha ani polícia

Oto Žarnay podal na súd žalobu pre neplatné rozviazanie pracovného pomeru. Podal aj trestné oznámenie pre podozrenie, že verejná súťaž na právne služby nebola transparentná. Polícia šetrenie uzavrela uznesením, že nebol porušený zákon. Prepustený učiteľ Žarnay získal ocenenie Biela vrana, ktoré udeľuje Aliancia Fair-play a Via Iuris.

Biela vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Udeľuje sa ľuďom, ktorí sú ochotní brániť pravdu a spravodlivosť, konkrétnym činom preukázali občiansku odvahu, potlačili osobné záujmy v mene verejného prínosu, hodnôt či princípov a mohli pritom podstúpiť riziko, rôzne príkoria či zažiť odsúdenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Oto Žarnay