Sporná stavba Domino by niektorým bytom vzala hodinu svetla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Domino
Protestné stretnutie vlastníkov bytov v bytovke na Jasovskej ulici k výstavbe obytného súboru Domino v tesnej blízkosti ich obydlia. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. júla (WEBNOVINY) – Zástupcovia vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Jasovskej 2-12 v Bratislave sa odvolali voči rozhodnutiu stavebného úradu bratislavskej Petržalky o dodatočnom povolení stavby polyfunkčného súboru Domino.

Ako informovala jedna z vlastníčok bytov na Jasovskej ulici Monika Voleková, urobili tak pre porušenie viacerých ustanovení stavebného zákona. Zástupcovia teraz žiadajú stavebný úrad o zrušenie dodatočného povolenia stavby a vydanie rozhodnutia o jej odstránení.

Obrazom: Obyvatelia z Jasovskej žiadali o zastavenie stavby Domino

Stavba odoberie bytom svetlo

Zástupcovia vlastníkov bytov predložili ako súčasť odvolania aj svetlotechnický posudok autorizovaného stavebného inžiniera, podľa ktorého pripravovaná výstavba spôsobí v 11 bytoch nedovolené skrátenie času preslnenia pod normu stanoveného časového limitu jeden a pol hodiny. „Dochádza tým k porušeniu ochrany zdravia ľudí a životného prostredia, k zníženiu kvality užívania bytov a k znižovaniu ceny nehnuteľností, čo je v rozpore s verejným záujmom,“ uviedla Voleková s tým, že stavebný úrad svojím rozhodnutím o dodatočnom povolení stavby zasahuje do práv vlastníkov susediacich pozemkov.

Voleková tiež tvrdí, že stavebníci nepredložili kompletnú žiadosť o dodatočné povolenie stavby v zákonnej lehote a dokladali dokumenty aj po nej, pričom stavebný úrad mal dať bezodkladne stavbu odstrániť.

„Stavebníci objektov Domino ani nepožiadali hlavné mesto o záväzné stanovisko k dodatočnému povoleniu stavby. Podľa zákona je toto stanovisko záväzné pre správny orgán a bez zosúladenia záväzného stanoviska s inými záväznými stanoviskami nemôže stavebný úrad rozhodnúť v danej veci,“ dopĺňa Voleková, podľa ktorej navyše v konaní o dodatočnom povolení stavebníci predložili pôvodnú projektovú dokumentáciu, ktorá bola schvaľovaná aj v stavebnom konaní, čo stavebný zákon vylučuje.

Stavebníci vraj menia účel časti stavby

Voleková upozorňuje aj na to, že stavebníci v rozpore s legislatívou menia účel časti stavby, keď zmenili funkčné využitie objektov D a E z pôvodného nájomného bývania pre seniorov na apartmánové nebytové budovy, ktoré majú slúžiť ako ubytovacie zariadenie na krátkodobé pobyty, pričom účel bývania pre seniorov úplne vynechali.

„Ako vyplýva z predloženej projektovej dokumentácie a údajov na príslušných listoch vlastníctva, dodatočne povoľovaná stavba tiež podstatne prevyšuje stanovenú priemernú podlažnosť, keď budovy sú navrhované ako sedempodlažné,“ tvrdí Voleková a upozorňuje aj na možné dopravné preťaženie pod terasou Jasovská 2-12, keďže počet predávaných parkovacích miest je nižší ako počet predávaných bytov. „Zástupcovia vlastníkov bytov očakávajú, že Okresný úrad – odbor výstavby a bytovej politiky pod vedením Tomáša Mateičku, ktorý vypracoval pôvodné stavebné povolenie projektu Domino, preskúma dôvody odvolania voči dodatočnému povoleniu stavby Domino,“ tvrdí na záver Voleková.

Stavebný úrad dodatočne povolil práce

Petržalský stavebný úrad vydal rozhodnutie o dodatočnom povolení prác na polyfunkčnom súbore Domino na Jasovskej ulici v júni. Žiadosť o dodatočné povolenie stavby podali 13. februára stavebníci Subcentro s. r. o., a Aquaterm, spol. s. r. o. O zastavení stavby rozhodol petržalský stavebný úrad 31. januára. Využil tak možnosť, ktorú mu dáva stavebný zákon, ak právnická osoba nedbá na výzvu orgánu štátneho stavebného dohľadu. Ako informovala Petržalka, ešte v decembri minulého roka, po začatí stavebných prác, urobil petržalský stavebný úrad z vlastnej iniciatívy štátny stavebný dohľad.

Hlavný štátny stavebný dohľad uskutočnila na podnet obyvateľov aj Slovenská stavebná inšpekcia. Oba dohľady zhodne konštatovali, že stavebník vytýčil stavbu v rozpore so záväznou podmienkou. Kontrolou zistili rozdiel vo vzdialenosti medzi novou stavbou od bytových domov Jasovská 2 – 12 danou územným rozhodnutím a skutočnou vzdialenosťou medzi budovami. Konateľ spoločnosti Aquaterm s. r. o., Miroslav Skovajsa povedal, že postupujú v súlade so zákonom a chybu urobil úradník, ktorý pripojil k územnému rozhodnutiu nesprávny výkres, pričom celá stavba je v súlade s tým, čo bolo v stavebnom povolení.

Rozhodnutie o umiestnení stavby vydalo v roku 2007 ešte bývalé vedenie Petržalky. Mestská časť následne vydala 27. októbra 2011 rozhodnutie o povolení stavby, ktoré vychádzalo z rozhodnutia o jej umiestnení a ďalších vyjadrení a stanovísk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať