Ukrajina hlási civilné obete, nálety zdemolovali budovu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: SITA/ AP

KYJEV 15. júla (WEBNOVINY) – Pri najnovších útokoch proruských separatistov na vojenské posty a kontrolné stanovištia ukrajinskej armády zahynulo najmenej šesť vojakov a 13 utrpeli zranenia. Informovali o tom v utorok ukrajinské ozbrojené sily.

Zahynulo 11 civilistov, z ruín vytiahli dieťa

Východoukrajinské mesto Snižne bolo v utorok dejiskom náletu na obytnú budovu, pri ktorom podľa oblastných predstaviteľov zahynulo minimálne 11 civilistov. Zvyšky štvorpodlažnej bytovky nesú známky zásahov na viacerých miestach, ktoré spôsobili jej zrútenie a zasypanie ľudí.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Záchranárom sa podarilo vytiahnuť z trosiek živé len jedno malé dieťa so zlomenými nohami, zatiaľ čo spravodajca tlačovej agentúry AP na mieste narátal šesť veľkých kráterov po strelách.

Obyvatelia mesta v nepokojnej Doneckej oblasti útok pripisujú vládnym silám, ministerstvo obrany v Kyjeve však tvrdí, že v tom čase nebolo vo vzduchu žiadne z jeho lietadiel. Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny, ktorá je poradným orgánom prezidenta, udalosť označil za „cynickú a krvavú provokáciu“ s cieľom zdiskreditovať armádu.

Predstavitelia neuviedli, kto by mohol byť za útok zodpovedný, východoukrajinskí povstalci, proti ktorým armáda už niekoľko mesiacov bojuje, však podľa dostupných informácií lietadlami nedisponujú.

Kyjev z útoku podozrieva Rusko. Nálet sa stal dva dni po tom, čo Moskva pohrozila odvetou za smrť muža, ktorého zabil granát na ruskej strane hraníc.

Separatistická Luhanská ľudová republika medzitým vyhlásila, že v meste Luhansk ešte v pondelok večer zahynulo ďalších 12 civilistov pri náletoch a ostreľovaní raketami. Informáciu zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť.

Podľa Moskvy za smrť muža môže ukrajinská armáda

Moskva v nedeľu pohrozila Kyjevu „nezvrátiteľnými dôsledkami“ po tom, čo granát vypálený údajne spoza ukrajinskej hranice zabil jedného človeka. Incident Moskva označila za „agresiu proti suverénnemu ruskému teritóriu a obyvateľstvu Ruskej federácie“, na ktorú je potrebné odpovedať, uviedlo ministerstvo zahraničia v stanovisku.

Ukrajinskej strane zároveň poslali zodpovedajúcu protestnú nótu. Obeťou útoku sa podľa ministerstva stal 45-ročný muž z oblasti Rostova, ktorý zahynul vo svojom dome. Jeho žena navyše v dôsledku tlakovej vlny utrpela zranenia. Ukrajinská strana zodpovednosť za incident odmietla. „Niet pochýb o tom, že ukrajinské sily na ruské územie nestrieľajú. My sme nestrieľali,“ reagoval hovorca ukrajinskej armády.

Hoci obe strany v uplynulom čase informovali o strelách dopadnutých na ich územie, ide o prvý prípad, keď Moskva hlásila obeť na živote.

Na Ukrajine si už trojmesačný konflikt vyžiadal stovky obetí. Ostrá reakcia zo strany Moskvy vyvolala nové obavy z možnej vojenskej intervencie Ruska na Ukrajine.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať