Obrazom: Zvieratá si v zoo užívajú sprchu aj zmrzlinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hroch zoo
Pracovníčka ZOO Bratislava sprchuje hrošíka vodou. (archívne foto) Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 17. júla (WEBNOVINY) – Zvieratá v zoologických záhradách na Slovensku znášajú letné teploty rôzne. Vplyv má na to najčastejšie ich pôvod. Vysporiadať sa z teplotami zvieratám pomáhajú aj ich ošetrovatelia. „V prvom rade dbáme na to, aby každý jedinec mal k dispozícii zvýšené množstvá pitnej vody,“ povedal Robert Korkoš zo Zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi.

Obrazom: Zvieratá v Zoo znášajú horúčavy rôzne

„Vnútorné časti výbehov sú neustále otvorené tak, aby sa zvieratá mohli dostať dnu do krytých častí chovných zariadení,“ dodal s tým, že niektoré výbehy počas horúcich dní preventívne kropia studenou vodou.

„Niektoré druhy zvierat pretrpia extrémne teploty zalezené v tieni a príjemnom chládočku, iné si slnko a vodu doslova užívajú,“ povedala Katarína Matejovičová, vedúca oddelenia marketingu v Zoologickej záhrade Bratislava. Tigre a jaguáre podľa nej trávia väčšinu letných dní vo vode, veľmi radi totiž plávajú.

Nosorožce sa zase radi váľajú v bahne, čím si okrem odstraňovania parazitov chránia kožu pred slnečným žiarením. Naopak niektoré zvieratá sú aktívne len ráno a večer, napríklad diviaky a jelene. Cez deň sa schovávajú buď vo výbehoch alebo v tieni hustej vegetácie.

Zvieratám pomáhajú chovatelia prekonať teploty napríklad aj potravou. „Medveďom hnedým a opiciam ponúkajú chovatelia v teplých dňoch zmrzlinu. Kúsky ovocia zmrazia spolu s vodou,“ povedala Matejovičová. Mačkovitým šelmám zase občas zmrazia mäsový vývar.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia