Exliberáli z Novy sa stretnú, Kollár neuznáva kroky Lipšica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jozef Kollár
Podpredseda strany Nová väčšina Dohoda (NOVA) a poslanec NR SR, zároveň kandidát do Európskeho parlamentu Jozef Kollár. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 17. júla (WEBNOVINY) – Členovia občianskeho združenia Liberálna dohoda a členovia dnes už zaniknutej Liberálnej frakcie Nova sa v piatok stretnú vo Vyhniach v okrese Žiar nad Hronom.

Majú diskutovať o politickej budúcnosti po tom, čo Nova na konci júna zmenila na návrh predsedu strany Daniela Lipšica stanovy. V strane sa tým zrušili frakcie, vrátane liberálnej.

„Je korektné a slušné, aby sme o našom postupe nerozhodovali v zadymených kaviarňach, ale po zrelej úvahe a diskusii s približne sto ľuďmi. To sú ľudia, keďže som predsedom občianskeho združenia Liberálna dohoda, za ktorých cítim zodpovednosť. Preto nechcem, aby rozhodnutie o tom, ako ďalej, bolo vykreované v skupine štyroch alebo piatich ľudí. Nech je naozaj výsledkom pokojnej úvahy celej skupiny liberálov,“ povedal pre agentúru SITA predseda občianskeho združenia a šéf zaniknutej frakcie Jozef Kollár.

Kollár nepovažuje Lipšicovo konanie za korektné. Zmenou stanov totiž podľa neho padol kľúčový princíp, na ktorom bola fúzia vystavaná. „Ten spočíval v tom, že v strane budú tri frakcie – liberálna, konzervatívna a občianskodemokratická,“ uviedol Kollár. Predsedovia frakcií mali právo veta na zostavenie programu pre parlamentné voľby, eurovoľby, kandidátky do parlamentných volieb a eurovolieb.

Kollár tvrdí, že by bol nekorektný, ak by začal špekulovať pred stretnutím, aká je pravdepodobná miera odchodu a kam. „Za posledné štyri roky došlo k bulvarizácii politiky a ja k tomu nechcem prispievať,“ dodal.

Republiková rada hnutia Nova 28. júna v Detve schválila návrh predsedu Daniela Lipšica na zmenu stanov.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJozef Kollár
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina