Čižnár chváli Daňovú kobru, no s výsledkami nie je spokojný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viete, ako vyzerá nový generálny prokuráítor?
Slovensko má po dva a pol roku opäť generálneho prokurátora. Prezident Gašparovič do funkcie vymenoval Jaromíra Čižnára, ktorého pred mesiacom zvolil parlament hlasmi poslancov Smeru. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. júla (WEBNOVINY) – Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje doterajšie výsledky boja proti daňovým únikom za úspech.

„Aj keď nateraz dosiahnuté výsledky považujem za úspech, nemôžem povedať, že som s nimi spokojný. O tom, že sa zlepšila spolupráca medzi prokuratúrou, finančnou správou a políciou, svedčí aj fakt, že aktivity Daňovej kobry majú preventívny účinok voči špekulantom a znížil sa počet nárokov na uplatňovanie vratiek DPH,“ uviedol Jaromír Čižnár v tlačovej správe, ktorú poskytla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra sa do tímu Daňovej kobry, teda colníkov a polície, zapojila po nástupe Čižnára. Podľa údajov finančnej správy od júla 2012 do júla 2013 urobili 76 daňových kontrol. „Po zapojení sa generálnej prokuratúry a nástupe Jaromíra Čižnára sa počet daňových kontrol v období od 1. júla 2013 do 1. júla 2014 zvýšil na 412,“ hovorí Predajňová. Nález za posledný rok predstavuje takmer 80 miliónov eur. Nevyplatený nadmerný odpočet vyčíslili na približne 12,4 milióna eur.

Prokuratúra Čižnára chváli

Generálna prokuratúra pracuje na trestnom úseku rýchlejšie, tvrdí prokuratúra rok po nástupe jej nového šéfa Jaromíra Čižnára. „Generálny prokurátor už pri nástupe deklaroval, že má snahu odstrániť prieťahy v prípravnom konaní a teda zrýchliť konania,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokuratura
Foto: SITA/Diana Černáková

Od nástupu Čižnára do funkcie sa v rezorte prokuratúry znížil počet vecí nevybavených vyše jedného roka o 25,57 percenta, počet vecí nevybavených vyše dvoch rokov klesol o 45,2 percenta a počet nevybavených prípadov nad tri roky sa znížil o 53,5 percenta.

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval Čižnára do funkcie 17. júla 2013. Zmeny vo vedení generálnej prokuratúry potom pokračovali, prvým námestníkom generálneho prokurátora sa stal René Vanek, námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky a námestníkom generálneho prokurátora Jozef Szabó.

Rok Čižnára priniesol aj uzatvorenie niektorých starších káuz, ako je napríklad podanie obžaloby v kauze platinové sitká či zastavenie trestného stíhania bývalého policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Generálna prokuratúra tiež ukončila po siedmich rokoch vyšetrovanie prípadu Hedvigy Malinovej Žákovej, a to podaním obžaloby.

Koná aj na základe medializovaných informácií

Predajňová dodáva, že šéf prokuratúry Čižnár koná aj na základe medializovaných informácií. „Od jeho nástupu do funkcie dal preveriť na základe medializovaných informácií na trestnom odbore 39 vecí,“ hovorí Predajňová.

Išlo napríklad o preskúmanie bitky pred barom Mariatchi v Nitre či policajný zásah v Moldave nad Bodvou. Čižnár dal tiež preveriť zastavenie trestného stíhania v kauze predaja emisií. Poverený prokurátor generálnej prokuratúry skonštatoval, že postup vyšetrovateľov bol správny.

Generálna prokuratúra si podľa Predajňovej dokáže priznať aj vlastné pochybenia. Za rok Čižnárovho pôsobenia bolo začatých 24 disciplinárnych konaní, to však nezahŕňa tzv. napomenutia, ktoré generálny prokurátor alebo krajskí prokurátori uložili pri menších porušeniach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan GašparovičJaromír ČižnárPeter Šufliarsky
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR