Svetoví lídri sú z leteckého nešťastia na Ukrajine v šoku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Boeing 777
Ľudia zapaľujú obetiam pádu malajzijského lietadla sviečky pred Holandskou ambasádou. Foto: SITA/ AP

AMSTERDAM 17. júla (WEBNOVINY) – Svetoví lídri vo štvrtok večer vyjadrili „šok“ nad pádom lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na území východnej Ukrajiny ovládanej separatistami. Sústrasť rodinám obetí vyjadril britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Franocis Hollande, ruský prezident Vladimir Putin aj šéf Bieleho domu Barack Obama.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Holandský premiér Mark Rutte medzitým prerušil návštevu Bruselu a namieril si to domov. Pred holandským veľvyslanectvom v Kyjeve sa zhromaždili stovky Ukrajincov, ktorí tam zapaľujú sviečky a kladú vence.

Na palube lietadla spoločnosti Malaysia Airlines sa nachádzalo 298 ľudí a nikto z nich tragédiu neprežil. Smrť v ňom našlo 154 Holanďanov, 28 Austrálčanov, 23 Američanov, no i Briti či Nemci. Pätnásťčlenná posádka pochádzala z Malajzie. Stroj smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Obrazom: Malajzijský boeing sa zrútili na Ukrajine do oblasti bojov

Vláda v Kyjeve zostrelenie boeingu s 298 osobami na palube označila za „teroristický čin“. Zodpovednosť zaň pripísala Moskve, ktorá podľa Ukrajiny zásobuje separatistov ťažkými zbraňami.

Rusko naopak tvrdí, že zodpovednosť nesie „tá krajina, v ktorej vzdušnom priestore sa tragédia stala“. Ukrajinské úrady medzitým zverejnili nahrávky zachytávajúce údajné rozhovory medzi separatistami, ktoré majú dokazovať, že stroj zostrelili práve oni.

Putin a Obama hovorili o havarovanom boeingu

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s americkým prezidentom Barackom Obamom o havárii malajzijského boeingu nad ukrajinským územím. Informoval vo štvrtok Kremeľ. Telefonát o situácii na Ukrajine bol vopred plánovaný, počas neho sa však objavili informácie o havárii. „Môžem potvrdiť, že prezident Putin ku koncu telefonátu s prezidentom Obamom spomenul čerstvé správy o zostrelenom civilnom lietadle pri rusko-ukrajinských hraniciach,“ uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Telefonát sa uskutočnil na žiadosť Moskvy deň po tom, čo Spojené štáty a Európska únia zaviedli nové sankcie proti Rusku. Obama Putina v telefonickom rozhovore varoval aj pred ďalšími sankciami, pokiaľ nezmení kurz v otázke Ukrajiny. Spojené štáty sa snažia zabezpečiť, aby dodržiavanie medzinárodnej normy rešpektovania teritoriálnej integrity iných krajín bolo prioritné, povedal Earnest .

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaDavid CameronMark RutteVladimir Putin