Kiska písal po tragédii boeingu kráľom Holandska a Malajzie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boeing 777
Vrak civilného lietadla, ktoré spadlo na ukrajinsko-ruských hraniciach. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. júla (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska zaslal v súvislosti so zrútením sa malajzijského lietadla nad Ukrajinou sústrastné telegramy holandskému kráľovi Willemovi – Alexandrovi a malajzijskému kráľovi Abdulovi Halimovi, sultánovi Kedahu.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Hlava štátu v telegramoch vyjadrila hlbokú ľútosť nad tragickým osudom letu spoločnosti Malaysia Airlines MH17 a úprimnú sústrasť pozostalým obetí. „Prezident zároveň vyjadril vieru, že príčiny a okolnosti tejto tragédie budú rýchlo a náležite vyšetrené za účasti nezávislých medzinárodných expertov,“ povedal agentúre SITA hovorca prezidenta Peter Petrus.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska zaslal v súvislosti s leteckým nešťastím na Ukrajine sústrastné telegramy aj ďalším hlavám štátov. Ako agentúru SITA informoval hovorca prezidenta, prezident vyjadril sústrasť britskej kráľovnej Alžbete II., belgickému kráľovi Philippovi, prezidentovi Nemeckej spolkovej republiky Joachimovi Gauckovi, prezidentovi Indonézskej republiky Susilo Bambang Yudhoyonovi a generálnemu guvernérovi Austrálskeho zväzu Petrovi Cosgrovovi. Už predtým zaslal sústrastné telegramy holandskému kráľovi Willemovi – Alexandrovi a malajzijskému kráľovi Abdulovi Halimovi, sultánovi Kedahu.Občania všetkých týchto štátov sa nachádzali na palube lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na územie Ukrajiny.

Kondoloval aj premiér

Premiérom dotknutých krajín vyjadril sústrasť aj predsedsa vlády SR Robert Fico. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová. „S veľkým zármutkom som prijal správu o katastrofe, ktorá nevyhnutne musí byť čo najskôr a čo najobjektívnejšie vyšetrená aj za účasti medzinárodného spoločenstva tak, aby sa podobné udalosti neopakovali,“ píše sa v sústrastnom telegrame adresovanom premiérovi Holandského kráľovstva Markovi Rutteovi.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí vyjadruje sústrasť pozostalým obetí, ktoré zahynuli vo štvrtok 17. júla počas havárie lietadla Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny.

Letecké nešťastie, ktoré sa stalo vo štvrtok na Ukrajine, musí byť okamžite a komplexne vyšetrené medzinárodným spoločenstvom. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Ako agentúru SITA informoval Tlačový odbor MZVaEZ SR, Lajčák odoslal kondolenčné telegramy ministrom zahraničných vecí Holandska, Malajzie, Indonézie, Nemecka, Veľkej Británie, Austrálie, Nemecka, Filipín, Belgicka a Kanady.„Tragédie tohto typu sú vždy nesmierne bolestné, ale dotýkajú sa nás prirodzene o to viac, keď sú nimi zasiahnutí partneri z našej európskej rodiny,“ uvádza sa v telegramoch. Ak sa podľa Lajčáka potvrdí úmyselné zavinenie katastrofy, páchatelia musia byť riadne potrestaní.

Ministerstvo žiada vyšetrenie tragédie

Ministerstvo žiada nezávislé, medzinárodné vyšetrenie príčin tejto tragédie a vyvodenie príslušných konzekvencií. Podľa doterajších informácií by sa medzi obeťami nemali nachádzať občania Slovenska. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí s tým, že ministerstvo bude naďalej v spojení so všetkými relevantnými úradmi, aby mohlo definitívne a oficiálne potvrdiť túto skutočnosť.

Video: Nahrávka zachytávajúca rozhovory separatistov

Na Ukrajine sa vo štvrtok zrútilo malajzijské lietadlo, na palube ktorého bolo 298 ľudí. Lietadlo havarovalo pri hraniciach s Ruskom. Boeing 777 smeroval z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Vláda v Kyjeve zostrelenie boeingu s 298 osobami na palube označila za „teroristický čin“. Zodpovednosť zaň pripísala Moskve, ktorá podľa Ukrajiny zásobuje separatistov ťažkými zbraňami.

Rusko naopak tvrdí, že zodpovednosť nesie „tá krajina, v ktorej vzdušnom priestore sa tragédia stala“. Ukrajinské úrady medzitým zverejnili nahrávky zachytávajúce údajné rozhovory medzi separatistami, ktoré majú dokazovať, že stroj zostrelili práve oni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaMiroslav LajčákRobert Fico