Barack Obama z tragédie lietadla nepriamo obvinil Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama
Americký prezident Barack Obama sa vyjadril k pádu lietadla na Ukrajine. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 18. júla (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama v piatok naznačil, že za zostrelením lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad územím Ukrajiny stoja proruskí separatisti.

Šéf Bieleho domu na základe predbežných dôkazov tvrdí, že stroj zasiahla raketa typu zem-vzduch vypálená z oblasti, ktorú kontrolujú ukrajinskí povstalci. Z ich podpory zároveň opäť obvinil Rusko a vyzval ho, aby militantov nevyzbrojovalo.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

„Toto je celosvetová tragédia,“ vyhlásil prezident a dodal, že medzi obeťami je aj jeden Američan. Incident pomôžu vyšetriť aj experti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorí už mieria na Ukrajinu. Obama pritom varoval pred manipuláciou dôkazov získaných počas vyšetrovania.

Zároveň apeloval aj na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý môže podľa neho konflikt osobne zastaviť. „Ak sa pán Putin rozhodne, že nedovolí prílev ťažkej techniky a bojovníkov na Ukrajinu… tak sa to zastaví,“ vyhlásil Obama.

Obrazom: Na Ukrajine sa zrútilo malajzijské lietadlo, tristo ľudí je mŕtvych

K nešťastiu sa v osobitnom prejave na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) vyjadrila nezvyčajne tvrdým tónom aj americká veľvyslankyňa Samantha Powerová. Ako vyhlásila, Washington „nemôže vylúčiť“, že Rusi pomáhali separatistom v odpálení rakety na malajzijské civilné lietadlo. „Rusko môže túto vojnu ukončiť… Rusko ju musí ukončiť,“ uviedla v narážke na obvinenia, podľa ktorých Moskva vyzbrojuje povstalcov na východe Ukrajiny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack Obama