Turecko prirovnalo Izrael za krutosť v Gaze k Hitlerovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Palestína
Obyvateľ Palestíny nesie na pohotovosť dieťa, ktoré zasiahla strela izraelskej armády. Foto: SITA/AP

ORDU 20. júla (WEBNOVINY) – Turecký premiér Recep Erdogan v sobotu opätovne slovne zaútočil na izraelskú vládu a armádu, ktorá už takmer dva týždne atakuje palestínske Pásmo Gazy.

Podľa kritika židovského štátu a zástancu práv palestínskych moslimov sa Izraelčania správajú horšie ako svojho času vodca nacistického Nemecka Adolf Hitler, ktorý dal počas druhej svetovej vojny vyvraždiť milióny Židov.

Líder moslimskej krajiny taktiež skritizoval USA za podporu izraelského postupu. Zároveň však varoval pred prípadnými odvetnými útokmi voči odhadom 17-tisícovej židovskej menšine žijúcej v Turecku.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

„Nemajú žiadne svedomie, žiadnu česť, žiadnu hrdosť. Preklínajú Hitlera dňom i nocou, no sami ho v barbarstve prekonávajú,“ povedal Erdogan pred davom v prístave Ordu, kam prišiel v rámci svojej kampane pred augustovými prezidentskými voľbami.

Jeho slová iba dokumentujú dlhodobo zlé vzťahy medzi Ankarou a židovským štátom. Ich úpadok spôsobil zásah izraelskej armády voči aktivistom vezúcim pred štyrmi rokmi pomoc práve do Pásma Gazy. Dôsledkom zásahu bola smrť deviatich občanov Turecka.

Izraelské sily už takmer dva týždne pokračujú v ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá je odpoveďou na raketové útoky tamojších palestínskych ozbrojencov. Násilie je vyústením napätia spôsobeného júnovým únosom a zabitím troch izraelských tínedžerov a následným upálením palestínskeho mladíka.

Izraelská ofenzíva si podľa aktuálnych informácií vyžiadala takmer 350 mŕtvych a viac ako 2500 zranených Palestínčanov, z ktorých väčšinu tvoria civilisti. Odhadom 1400 rakiet, ktoré vypálili islamskí militanti z Pásma Gazy, si vyžiadali tri obete na území židovského štátu.

https://www.youtube.com/watch?v=c_uxQtW6tdE

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adolf HitlerRecep Erdogan