Gaza má za sebou krvavé boje, raketa zasiahla aj nemocnicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Situácia v Pásme Gazy je zlá, Izrael chce použiť plnú silu
Izraelskí vojaci sa presúvajú v tankoch na novú pozíciu na hraniciach Pásma Gazy. Izrael, 12. júla 2014. Foto: SITA/AP

GAZA 21. júla (WEBNOVINY) – Izraelské tanky v pondelok opäť ostreľovali Pásmo Gazy v rámci skoro dvojtýždňovej ofenzívy proti militantnému hnutiu Hamás.

Raketa odpálená z izraelského tanku zasiahla nemocnicu al-Aksá v centrálnej časti Pásma Gazy. Útok podľa miestnych predstaviteľov zabil štyroch ľudí a ďalších 16 zranil.

Obrazom: Krutý boj medzi Izraelom a islamistami pokračuje

Výbuch poškodil tretie poschodie menšieho zdravotníckeho zariadenia, kde sa nachádza aj jednotka intenzívnej starostlivosti a operačné sály.

Ministerstvo zdravotníctva ovládané militantným hnutím Hamás už apelovalo na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby vyzvala židovský štát na neútočenie na zdravotnícke zariadenia. Podľa miestnych predstaviteľov nešlo o náhodu a útok bol „plánovaný“.

Najkrvavejším dňom bola nedeľa

Počas pondelňajších zrážok s palestínskymi militantmi zahynulo ďalších sedem izraelských vojakov. Informovala o tom armáda. Úmrtia zvýšili celkový počet obetí na strane Izraela počas dvoch týždňov bojov v okolí Pásma Gazy už na 25.

Armáda bližšie údaje k novým incidentom neposkytla. Miestne médiá uviedli, že k početným obetiam došlo, keď sa palestínski bojovníci dostali cez hranicu Gazy prostredníctvom podzemného tunela. Na strane Palestínčanov si doteraz konflikt vyžiadal vyše 500 mŕtvych, najmä civilistov, uvádzajú zdravotníci v Gaze.

Najkrvavejším dňom doteraz bola nedeľa, keď pri útoku na predmestie Gazy Sadžája prišlo o život najmenej 72 ľudí a asi 400 bolo zranených. Ozbrojené krídlo Hamásu Brigády al-Kassám vo vyhlásení uviedli, že počas nedeľňajších bojov uniesli izraelského vojaka. Izrael túto správu zatiaľ nepotvrdil a armáda jej pravdivosť prešetruje.

Stúpajúci počet mŕtvych znepokojuje Obamu

Prezident USA Barack Obama v pondelok vyjadril znepokojenie nad stúpajúcim počtom obetí ofenzívy v Pásme Gazy, pričom vyzval na bezodkladné uzavretie prímeria medzi tamojšími militantmi a Izraelom. Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý vycestoval opäť na Blízky východ, by mal podľa neho urobiť všetko pre to, aby takúto dohodu pomohol vyrokovať.

Obama nezabudol potvrdiť, že podporuje právo Izraela na sebaobranu pred raketovými útokmi zo strany palestínskeho hnutia Hamás, ktoré Pásmo Gazy ovláda. Na druhej strane však povedal, že vojenský zásah už spôsobil Hamásu „výrazné škody“ a nerád by bol svedkom zabíjania ďalších civilistov.

Dva týždne trvajúce boje medzi Izraelom a militantmi z Pásma Gazy si podľa zdrojov na oboch stranách vyžiadali životy vyše 540 Palestínčanov a 27 Izraelčanov.

https://www.youtube.com/watch?v=u8TTpTEkNrs

„Máme vážne obavy z rastúceho počtu usmrtených palestínskych civilistov a straty izraelských životov. A to je dôvod, prečo sa teraz my aj medzinárodné spoločenstvo musíme zamerať na dosiahnutie prímeria, ktoré ukončí boje a môže zastaviť zabíjanie nevinných civilistov tak v Gaze, ako aj v Izraeli,“ povedal Obama počas pondelňajšieho vystúpenia v Bielom dome.

Minister Kerry bol v tom čase na ceste do egyptskej Káhiry, kde plánuje prispieť k diplomatickému úsiliu o obnovenie prímeria medzi Hamásom a Izraelom z novembra 2012. Medzi obeťami ofenzívy sú aj dvaja Američania, ktorí bojovali na strane izraelskej armády.

Bezpečnostná rada vyzvala na zastavenie bojov v Pásme Gazy

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) vyjadrila v nedeľu znepokojenie na eskaláciou násilia v Pásme Gazy, kde si najnovší konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamás vyžiadal už vyše 400 mŕtvych, väčšinou civilistov. BR OSN vyzvala na okamžité zastavenie nepriateľských aktivít.

Stretnutie rady zvolalo Jordánsko potom, čo si izraelské ostreľovanie Pásma Gazy a ozbrojené strety vyžiadali len v nedeľu životy vyše 60 Palestínčanov a 13 izraelských vojakov. „Členovia BR OSN vyzývajú na rešpektovanie medzinárodného humanitárneho práva v rátane ochrany civilistov,“ povedal rwandský vyslanec pri OSN Eugene Gasana po mimoriadnom stretnutí rady. Obe strany musia podľa neho zlepšiť humanitárnu situáciu v Gaze a zaviesť v boji humanitárne prestávky.

Násilnosti odsúdil aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý je momentálne na Blízkom východe v snahe vyjednať mier medzi oboma stranami. V pondelok by mal navštíviť egyptskú Káhiru a neskôr aj Jeruzalem a Ramalláh na Západnom brehu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaJohn KerryPan Ki-mun