Univerzita Komenského je medzi tisíckou najlepších univerzít

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Univerzita
Foto: SITA/Marián Peiger

Bratislava 23. júla (WEBNOVINY) – Univerzita Komenského v Bratislave (UK) je v tisícke najlepších univerzít sveta podľa rebríčka, ktorý zostavuje Center for World University Rankings (CWUR). Ide o jedinú slovenskú vysokú školu, ktorá sa do tohto rebríčka zaradila. UK obsadila v hodnotení 732. miesto.

Česi majú v rebríčku päť univerzít

Rebríček hodnotil viac ako 22-tisíc univerzít z rôznych krajín. Do finálneho hodnotenia vybrali tisíc najlepších univerzít. Ide o jeden z viacerých medzinárodných rebríčkov, ktoré hodnotia univerzity po celom svete. Umiestnenie UK teda znamená, že patrí medzi 3,3 % najlepších univerzít sveta, vysvetľuje hovorkyňa univerzity Andrea Földváryová. „Umiestnenie v prvej tisícke rebríčka je dôkazom kvality vzdelávania v kombinácii s hodnotením výsledkov výskumu našej univerzity. Naša vedecká aktivita a kvalita výučby je porovnateľná so svetovou špičkou,“ hovorí rektor UK Karol Mičieta.

Na prvom mieste v hodnotení skončila Harvardská univerzita, nasleduje Standfordská univerzita a Massachusettský technologický inštitút, všetky z USA. Štvrté a piate miesto v rebríčku patrí školám zo Spojeného kráľovstva – Cambridgeskej a Oxfordskej univerzite. Česká Karlova Univerzita v Prahe skončila na 313. mieste, celkovo majú Česi v prvej tisícke päť vysokých škôl.

Osem kritérií hodnotenia

CWUR pri hodnotení škôl meria kvalitu vzdelávania a prípravy študentov, ako aj kvalitu výskumu, a to nezávisle od prieskumov a dát dodaných univerzitami. Rebríček prvýkrát vytvorili v roku 2012 v Saudskej Arábii. V roku 2012 a 2013 zostavili rebríček len stovky najlepších univerzít, tento rok ich počet rozšírili na tisíc.

Svetové univerzity sú v ňom zoradené podľa ôsmich objektívnych kritérií: kvalita vzdelávania (meraná počtom absolventov univerzity, ktorí získali významné medzinárodné ocenenia v pomere k veľkosti univerzity), zamestnanie absolventov (merané počtom absolventov, ktorí sú riaditeľmi firiem v svetových top firmách v pomere k veľkosti univerzity), kvalita fakulty (podľa počtu vedcov, ktorí získali významné medzinárodné ocenenia), publikácie (merané počtom vedeckých článkov v renomovaných časopisoch), vplyv (určuje ho počet vedeckých článkov vo veľmi vplyvných časopisoch), citácie (merané počtom vysoko citovaných vedeckých článkov), širší dosah (merané H-indexom univerzity), patenty (merané počtom medzinárodne podaných patentových prihlášok).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Karol Mičieta
Firmy a inštitúcie UK Univerzita Komenského v Bratislave